Hoe ervaar jij…

Hoe ervaar jij de lock down op dit moment? Kun jij thuis en werk goed afbakenen of loopt het allemaal door elkaar heen en ben je moe, geprikkeld, kort lontje? Word ervanuit school rekening gehouden met het feit dat jij thuis ook kinderen hebt en in hoeverre kan je partner dit opvangen, of heeft die een baas die vindt dat werken voor de organisatie gewoon door moet gaan. Corona of niet. Lock down of  niet.

 

Wat hoor ik zoal:

  • Vermoeiend om zo veel achter een laptop/scherm te zitten
  • Combinatie van kinderen die thuisonderwijs nodig hebben en je eigen werk doen
  • Geen onderscheid tussen werk en thuis (moeilijk af te bakenen, loopt door elkaar.
  • Enorm veel e-mailverkeer (was ook al een groot energielek sinds ouders de school niet meer in mogen), je kunt niets meer even snel tackelen

Ik sprak laatst een leerkracht en tevens moeder (of andersom) die zei, ik waak er voor dat ik de relatie met mijn kind op het spel zet. Ik doe soms alternatief rekenen. Lekker buiten in de tuin.

 

Zoom fatigue

Wat maakt het online werken zo vermoeiend? Ik was nieuwsgierig of daar al iets over te vinden is en ja wel… er is zelfs al een naam voor: Zoom Fatigue. Serieus.

Ik lees op de site van zinvollerleven.nl over Zoom Fatigue: “…het fenomeen dat vergaderen en interacteren met mensen via een scherm veel meer energie kost dan face tot face overleg. We missen informatie omdat we niet kunnen zien hoe iemand er bij zit. Zo proeven we tijdens een gewone vergadering de sfeer door om je heen te kijken of te voelen wat er te voelen valt. Met al die hokjes met gezichten voor je neus is dat een stuk lastiger…”

 

Ben je echt aanwezig? 

Nu moet ik wel zeggen dat naarmate ik vaker bijeenkomsten heb, ik wel kan zien of iemand ‘aanwezig’ is of niet. Zodra iemand afgeleid is, zie ik het ook. Dat leidt mij weer af, maar doordat te benoemen en van te voren ook af te spreken dat wanneer je een storing hebt, het fijn is om even te melden. Want voor je het weet is iedereen afgeleid omdat er iemand afgeleid is. De welbekende ‘Storingen gaan voor’. 

Als ik iemand online coach kan ik soms zelfs beter zien wat er in het gezicht af te lezen valt omdat ik veel meer kan inzoomen op degene waar ik contact mee heb. 

Ik lees ook: je kan bij zoom (of google meet of teams etc) de informatie uit je ooghoeken niet inzetten. “Wanneer we dat zicht uit de ooghoeken wel kunnen inzetten, weten we beter wat er gebeurt. Maar dit kan tijdens een video vergadering niet. Dus moet ons brein al die missende informatie op een andere manier proberen in te vullen. Dat maakt het lastig. En het kost ons veel meer energie.” 

Ook lees ik dat we onzeker worden van onszelf steeds in beeld te zien. Maar ik heb begrepen dat je dat kunt wijzigen. Drie puntjes rechts bovenin aanklikken en dan kun je dat wijzigen. Herken ik wel. Ik moest in het begin erg wennen aan mezelf zien. Zag allerlei plooien in m’n gezicht die ik liever niet zag, maar ik begin ook daar aan te wennen. Ik gebruik wel iets meer make-up dan normaal, het oog wil ook wat, en ik heb gewoon besloten dat ik mezelf leuk vind, helpt enorm. En als ik er geen zin in heb klik ik mezelf gewoon weg smile 

Wat we vooral missen is het informele contact. Even een kopje koffie halen, een collega ontmoeten en even iets overleggen. Je moet nu veel meer expliciet overleggen en bespreken. Alle informele momenten waarop je iets snel even kortsluit ontbreken.

Wat kan je wel doen:

Z
  1. Vind jezelf leuk om naar te kijken!

Geef jezelf complimenten. Trek leuke kleding aan, maak jezelf op. Voor wie de online training heeft gevolgd: zorg dat je strookhuishouding op orde issmile

Z

2. Voer regie op je dag. 

Loopt alles in elkaar door of baken je het af? Ik ben begonnen met het plannen van mijn werkzaamheden en schrijf in een schrift op wat ik per uur doe en wanneer ik ga koffie drinken en lunchen. Dat betekent opstaan, naar de keuken lopen, op zoek gaan naar een familielid en samen even een kopje koffie drinken of als mijn hoofd vol zit, even naar buiten lopen. Die doe ik nog te weinig. Maar van de week ging ik even in de tuin op een bankje zitten, zonnetje, koffie en dat is echt heel erg fijn.

Z

3. Wissel af en toe van positie.

Ik heb een nieuw bureau gekocht waardoor ik ook kan staan. Dat is echt heel fijn, dat ik niet de hele dag hoef te zitten, maar dat ik kan veranderen. Een aanrader voor de beweeglijke type’s ondere ons. Kan ik een beetje heen en weer wiegen, hangen op mijn buro. Gewoon bij de IKEA. Super handig, mooi en erg fijn. (Aangezien we toch nergens geld meer aan uit kunnen geven.) Goede investering!

Z

4. Baken thuis en werk af

Hoe zorg je er voor dat je thuis werken en gewoon thuis afbakent. Ik heb gelezen dat dit echt heel erg belangrijk is. Ik heb een aparte werkkamer dus voor mij is het makkelijk. Als ik klaar ben met werken, sta ik op, loop de kamer uit en gooi de deur achter me dicht. Ik las laatst dat iemand aan het eind van zijn werkdag, zijn tas inpakte, die in de gang zette, zijn jas aan deed en een rondje ging lopen en dan thuis kwam. Hoe kun jij dit afbakenen?

Z

5. Zelfzorg

Voel op verschillende momenten van de dag hoe het met je is. Merk op wat je nodig hebt. Maak een keuze en voer het uit! Ik weet dat dit de aller moeilijkste is, en de aller belangrijkste. We rennen nl maar door. Ga heel bewust met je aandacht naar jezelf. Dat kunnen kleine momentjes zijn. Even naar buiten met een kop koffie. Al is het maar 5 minuten. Even een dansmomentje met je kinderen. Even 5 minuten verstoppertje door het huis. Even lachen met elkaar. Spelen doet wonderen. Niet morgen, niet straks, maar soms gewoon NU.

Z

6. Bewust even ademen

Een hele korte maar wel doeltreffend: voeten op de grond, ogen sluiten, vier tellen inademen, vier tellen vasthouden en vier tellen uitademen (3 keer). En deze kun je ook met je klas of thuis met je kinderen doen.

Nog even volhouden. Alles alles goed gaat, krijgen we 8 februari weer groen licht. 

Met verschillige groet,

Jelly