Stampend de trap op
Botsingen begeleiden met het STORM kaartje….ik had het graag geleerd. Als ik vroeger ruzie maakte werd ik altijd weggestuurd, naar boven, naar mijn kamer. Briesend, met het stoom uit mijn oren, stormde ik stampend de trap op naar boven. Boven sloeg ik dan de deur dicht, zo hard als ik kon. En als het niet hard genoeg was, deed ik het nog eens dunnetjes over. Op dat soort momenten wilde ik het liefst de scharnieren eruit knallen! Je zou kunnen zeggen dat ik driftig werd…
En jij? Mocht jij vroeger ruzie maken? Heb jij geleerd om met botsingen om te gaan?

In de praktijk zien we vaak drie manieren:
- Je ontwijkt het conflict. Je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Dit zijn de ontwijkers.
- Je reageert agressief, je wordt driftig en slaat erop los. Dit zijn de uitdagers.
- Je staat stevig op je benen, je komt voor jezelf op en houdt ook rekening met de ander. Dit is de toptien-teller. Hier zoek je naar een win-win oplossing.
Voer het gesprek met elkaar. Vertel ook hoe jij het als kind deed. Hoe heb jij geleerd om met conflicten om te gaan?
Gewenst gedrag
Elsa schreef me dat het STORM kaartje voor haar een welkome aanvulling is in de concrete invulling van gewenst gedrag bij een botsing.
“ STORM laat kinderen zien, voelen en ervaren hoe ze in moeilijke situaties elkaar kunnen opzoeken in plaats van mijden. Het geeft ze bruikbare concrete handvatten in denken en doen. Het één ondersteunt het ander waardoor kinderen het makkelijk eigen maken. Ze begrijpen het. Het is logisch. De uitvoering is nog steeds een uitdaging maar het wordt wel makkelijker omdat allen dezelfde taal spreken en dezelfde kennis hebben. Uiteindelijk wil ieder toch erbij horen en het samen doen”.
STORM: Vijf stappen om een Conflict op te lossen
STAP 1: Stop en koel af.
STAP 2: Toon respect
- Wat is het probleem?
- Wat dacht je?
- Wat voelde je?
- Wat deed je?
Geef leerlingen de kans om hun verhaal te doen in de ik-vorm. Help ze met het onder woorden brengen van hun gevoelens. Hoor hun verhaal. Raak niet betrokken in het conflict. Ga niet op zoek naar DE waarheid. Er is alleen maar beleving. Blijf een buitenstaander. Vat aan het eind de situatie
SAMEN
Dus als ik het goed begrijp dan is voor jou het probleem…en voor jou het probleem….klopt dat?
STAP 3: Oplossingen laten bedenken
- Is er iemand gekwetst
- Ja? Kan je het goedmaken?
- Nee? Hoe kan je het de volgende keer anders doen?
Vraag de kinderen hoe ze het probleem kunnen oplossen. Laat ze zelf voorstellen doen. En laat ze vooral meerdere oplossingen bedenken. Blijf in je rol als coach.
STAP 4: Rustig met elkaar een oplossinng kiezen
STAP 5: Maak een plan en voer het uit
Bedank elkaar voor de manier waarop ze het samen hebben opgelost. Sluit af met een handdruk of een boks.
Vraag later nog even of het gelukt is. Laat ze vooral zelf voor een oplossing kiezen. Geef ze vooral een compliment als ze hierin geslaagd zijn. Sla dit laatste niet over. Vooral wanneer de onderlinge verhoudingen niet gelijk zijn (denk aan dominant versus aanpassend). Blijf regie voeren!

Boze mensen luisteren niet
Jouw rol is niet de oplossing aandragen, maar jouw rol is begeleidend; je begeleidt de leerlingen bij de stappen. Boze mensen luisteren niet. Dus als je merkt dat de kinderen nog te boos zijn om te praten. Stel het uit. Het is een goede gewoonte om ruzies na schooltijd uit te praten. “Het is nu tijd om aan het werk te gaan, maar om 15.00 uur zoeken we met elkaar een oplossing”. Merk je echter dat het voor de leerling te veel interne storing geeft, zet dan de klas aan het werk en voer dit gesprek buiten de klas.
Ik wens je veel succes!
En natuurlijk hoor ik graag je ervaringen met het STORM kaartje in het commentaarveld hieronder. Of als jij een andere aanpak hebt die erg goed werkt, dan lees ik dat graag.
Zorg dat je het Verschil bent voor kinderen!
Met een verschillige groet,
Jelly
P.S in de online basistraining wordt uitgebreid ingegaan op grenzen en begrenzen. Mocht je dit lastig vinden en graag meer hierover willen leren, dan raad ik je deze sterk aan.
Meer weten? Klik HIER.
Hallo Jelly,
Even een mailtje van me omdat ik je wilde bedanken voor de leuke stukjes die je steeds schrijft. Ik lees ze met plezier en herken veel van wat je schrijft uit de praktijk. Je bent enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Ga zo door!
Vriendelijke groeten,
Siska uit Winschoten
Hallo Siska, Dank je wel! Heerlijk om te horen dat je mijn nieuwsbrief/blog met veel plezier leest en dat mijn enthousiasme dwars door het scherm heen komt :-). Het is precies wat je schrijft, de herkenning! Daar ga ik voor. En ik hoop dat leerkrachten daardoor het gevoel krijgen dat als ze worstelen met een groep dat ze er niet alleen voor staan en dat er echt iets aan te doen valt.Je kunt een hartstikke goede leerkracht zijn en soms een groep hebben waarvan je denkt: HELP.
Fijne week!
groet, Jelly
Lieve Jelly, ik lees je stukjes altijd met aandacht en plezier. Heb al veel van je geleerd. Veel inzichten verworven. Veel van mijn aangeleerde gedrag via jou is onbewust geworden.
Wat me deze keer opviel is het buiten de klas uitpraten. Ik los eea bewust in de klas op, zeker in deze fase, omdat het nu de ene 2 lln zijn, mar mirgen de andere 2. Zo leren ze van elkaars situaties. We hebben de Kanjer methode op school. Is meteen een kanjer les/herhaling. Ik betrek ook de rest erbij. Het gaat om het verhaal vertellen en te koppelen aan onze missie. Andere opties te bespreken.
Iedereen heeft er een rol in. Wie heeft het gezien? Wat hadden die kunnen betekenen.
Maar nogmaals, alleen vanuit de basis die ik oa bij jou heb geleerd.
Liefs
Ha lieve Loes, wat heerlijk dat je me na al die jaren nog steeds trouw volgt. Buiten de klas praten kan soms een prima manier zijn als het gewoon twee kinderen betreft en je er de rest van de klas niet mee wilt lastig vallen. Ben je echt met de klas met dit thema bezig en ben je ze aan het leren hoe conflicten met elkaar op een goede manier op te lossen, dan is het weer goed om het met de klas te doen. Maar het is geen regel. Anders bestaat de kans dat kinderen zich gaan irriteren als ze steeds deelgenoot worden gemaakt van iets waar zij niks mee te maken hebben. Dus zoals jij het beschrijft helemaal goed binnen die context. Maar dat hoeft niet het hele jaar.
Die koffie staat nog hè?
liefs Jelly.