Licentie Specialisten Klasse(n)Kracht®

Elke leerkracht verlangt ernaar om van een ‘moeilijke’ groep, een ‘dynamische’ groep, een ‘ingewikkelde’ groep of wat voor groep dan ook, een fijne groep te maken.

Elke leerkracht wil op de een of andere manier het verschil zijn voor kinderen het verschil. Daarvoor kies je voor dit vak. 

Elke leerkracht wil dat een kind zich veilig voelt bij hem of haar in de klas. En de frustratie is groot als dat niet lukt.  En als je ooit in die positie geweest bent dan weet je precies waar ik het over heb. Als je alles geprobeerd hebt en er veranderd niets, verlies je je passie voor het vak, kost het lesgeven je bakken met energie en sleep je je dagelijks naar je werk.

Ik weet inmiddels ook dat er geen groep is die een ‘rot’ groep wil zijn. Na duizenden interviews met kinderen weet ik één ding zeker: Alle kinderen willen het liefst in de allerleukste groep van de school zitten. Ze weten alleen niet hoe ze dat zelf voor elkaar kunnen krijgen. 

Wij hebben al honderden leerkrachten met een ‘moeilijke’ groep begeleid en we weten inmiddels precies wat we moeten doen om een negatief groepsvormingsproces om te zetten naar een positief groepsproces, van gedoe een fijne sfeer te maken, van ‘overal-op- reageren’ naar fijn samenwerken, van haantjesgedrag naar goed leiderschap en ga zo maar door.

Om dit voor elkaar te krijgen heb je 3 dingen nodig:

 

 1. Inzicht

Z

in de Huidige Situatie. Wat is precies het probleem. Zowel vanuit het perspectief van de directeur, intern begeleider, leerkracht, kinderen en ouders.

Z

Inzicht in de Gewenste Situatie. Wat is het verlangen van de directeur, intern begeleider, leerkracht, kinderen en ouders.

Z

Inzicht in de hindernissen die genomen moeten worden om van de Huidige Situatie naar de Gewenste Situatie te komen.

 2. De juiste mindset

 

Een ‘moeilijke’ groep levert stress op. Ongenoegen omdat je niet de leerkracht bent die je wilt zijn. Frustratie omdat je het gevoel hebt dat je heel veel leerlingen tekort doet. De grootste verschuiving die je in dit traject gaat maken is het probleem van de groep zien als een hulpvraag. Een ‘moeilijke’ groep is niet een feit, waarmee je het jaar moet uitzitten. Een ‘moeilijke’ groep is een groep die ergens onderweg is vastgelopen in hun groepsontwikkeling. Als je snapt hoe dat in elkaar zit, in combinatie met een gereedschapskist vol tools, kun je dit heel goed oplossen.

3. Actie

 

‘A goal without a plan is just a wish’. Als je weet waar je naar toe wilt en je weet waar je nu staat, ga je samen met de Specialist Klasse(n)Kracht® eerst het fundament leggen van een fijne groep, om daarna het huis verder te bouwen.

Je krijgt daarbij al het materiaal en de werkvormen die je nodig hebt om daar te komen. Door heel bewust regie te voeren op dit proces, zul je snel merken dat je het verschil maakt. Voor jezelf maar ook voor de groep.

Een gelicentieerde Specialist Klasse(n)Kracht® maakt hierin voor jou het verschil. Zij is jouw coach, jouw sparringpartner, je maatje, soms je schop onder de kont, jouw gereedschapskist en je aanmoediger.

Door samen met een gelicentieerde Specialist Klasse(n)Kracht® te werken kun je binnen zes weken een andere groep hebben. Je kunt het misschien (nog) niet geloven, maar ik kan je vertellen dat het echt zo is. Als jij ervoor wilt gaan kan ik je verzekeren dat dit gaat lukken.

We werken samen met jou volgens een 9 stappenplan waarmee we inmiddels al honderden leerkrachten met een ‘moeilijke’ groep begeleid hebben. Op dit moment zijn er negen gelicentieerde Specialisten Klasse(n)Kracht®.

Kijk welke Specialist Klasse(n)Kracht® er bij jou in de buurt woont en neem vrijblijvend contact met haar op om te onderzoeken of jullie een klik hebben.

Nicole Megens

Een leerkracht heeft er niks aan om van een externe de kunst af te moeten kijken en vervolgens het ‘kunstje’ zelf maar in de praktijk te moeten brengen. Kinderen en leerkrachten zijn één groep, één systeem. Ze moeten het sámen doen; sámen de stip op de horizon zetten en daar naartoe werken.

Ik ben van het contact en de verbinding; ga dus sámen met jou het proces met de groep aan om er een succes van te maken.

Arjanneke-Berghorst--klassenkracht-specialist

Arjanneke Berghorst

Mijn missie is dat kinderen en collega’s met plezier en een veilig gevoel naar school gaan. In een pittige groep is dat soms ver te zoeken. Samen gaan we werken aan wat er nodig is om werkplezier te ervaren en van een ‘moeilijke’ groep een positieve groep te maken. De RESPECT-aanpak© werkt en brengt deze mooie verandering in een groep.

We kijken welke factoren, talenten en kwaliteiten van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe we dit op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Mirjam-tops-specialist-klassenkracht

Mirjam Tops

Verbinding is met ieder kind en ieder mens mogelijk zolang wij ze zien. Deze diepe overtuiging vormde de basis van mijn zoektocht, ontwikkeling en specialisatie in het coachen van kinderen en iedereen die met kinderen werkt.

Ook als Specialist Klasse(n)kracht vormt deze overtuiging voor mij de basis. Samen met de leerkracht echt kijken naar wat kinderen en de groep nodig heeft. Zoeken naar de verbinding en deze versterken, vind ik fantastisch om samen te doen.

mildred-roskam-specialist-klassenkracht

Mildred Roskamp

“Het werkt echt”. Elke keer als ik  een groep begeleid vanuitde RESPECT-aanpak© plopt hij weer op, “Het werkt echt”. En elke keer verwondert het me ook.

En weet je wat zo mooi is? Een moeilijke groep weer in zijn kracht zetten doe je niet alleen.

In de groep ga je samen met de kinderen aan de slag, op zoek naar de kwaliteiten van elkaar en hoe je daarmee de groep kunt versterken ipv verzwakken. 

Pamela-van-Walbeek--klassenkracht-specialist

Pamela van Walbeek

Hoeveel beroepen bestaan er waar je de hele dag “aan” staat met dezelfde groep mensen? En dat deze mensen nog volop in ontwikkeling zijn “wie ze zijn” en van vele dingen nog niet bewust waarom ze doen wat ze doen. Als leerkracht mag je dit proces van heel dichtbij volgen, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Wat bij het ene kind prima werkt, heeft soms een heel ander effect op de ander. Waar je met de ene klas 1 richting op gaat, vliegen ze bij een andere groep alle kanten op.

Groepsdynamiek is echt een vak apart. Het maakt het verschil of je na schooltijd met een glimlach terugkijkt op de dag of peinzend en fronsend de deur sluit, omdat je het gevoel krijgt de grip niet te hebben. Ik zou jou heel graag willen begeleiden bij dit proces!

We kijken welke factoren, talenten en kwaliteiten van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe we dit op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Hennie-Pes--klassenkracht-specialist

Hennie Pes

Klasse(n)kracht werkt echt!

Mijn missie is blije kinderen in elke groep. De RESPECT-aanpak geeft de leerkracht inzicht in de dynamiek en de kwaliteit van de groep. Wat heeft deze groep nodig voor een fijne en veilige sfeer? En wat heb jij als leerkracht nodig om in je kracht te staan? Ik geef je de tools om er in de klas direct mee aan de slag te gaan. 

Mijn ervaring is dat de RESPECT-aanpak vooral werkt omdat kinderen mede-eigenaar zijn van het traject. Ze mogen meedenken, meebeslissen, mee taal geven aan de veranderingen. 

Het effect is dat ze zo meer inzicht en begrip krijgen in hun eigen gedrag. Daardoor voelen ze zich er ook meer verantwoordelijk voor. Kinderen weten meestal precies wat ze nodig hebben.

Gedrag is een vak en kinderen mogen en moeten dat ook oefenen.

Hester van der Schee licentie specialist

Hester van der Schee

Ik ben ervan overtuigd dat als kinderen én leerkrachten met plezier naar school gaan, zij beter tot leren kunnen komen en beter presteren.

Ik ben Hester, 44 jaar en woon in het oosten van het land in ‘the middle of nowhere’. Ik heb drie kinderen, tien kippen, een hond en een man. Ik ben in mijn vrije tijd vaak lekker in de natuur te vinden of ik lees een mooi boek. Ik vind het ook heerlijk om de stad op te zoeken, te winkelen en naar de film of het theater te gaan.

Ik heb een passie voor het onderwijs. Ik heb gewerkt als leerkracht, intern begeleider en orthopedagoog. Sinds een jaar werk ik als ZZP-er en help ik scholen met het versterken van het pedagogisch klimaat, de sociale veiligheid en de kwaliteitszorg. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich fijn voelen op school, dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze plezier kunnen maken. Kinderen kunnen zich pas echt ontwikkelen als ze zich veilig voelen. Daarom past klasse(n)kracht ook zo goed bij mij, vanuit de positieve psychologie werken aan een sterke groep.

Licentie specialist Nathanja Schreuder

Nathanja Schreuder

Door vaak les te geven aan ‘moeilijke’ (doel)groepen heb ik ervaren dat er onder alle gedrag een basale levensbehoefte schuilgaat, namelijk die van: “Mag ik er zijn?” Dat herken ik ook bij het begeleiden van leerkrachten die zich machteloos en onzeker voelen.

Klasse(n)Kracht heeft mij met de RESPECT-aanpak een extra handleiding gegeven voor het nog beter doen van mijn begeleidingswerk. Naast de handvatten voor een positieve groepsvorming draagt het bij aan bewustwording bij omgaan met ‘moeilijk’ gedrag en wat dat met je doet. Het omvat alles wat nodig is om de lastige aspecten van je werk als leerkracht te onderzoeken en er je handelen op aan te passen. Het heeft mij als leerkracht, als trainer/coach en als mens verrijkt!

Mijn ervaring als leerkracht komt nu samen met de opleiding tot Gedragsspecialist en Specialist Klasse(n)Kracht in mijn bedrijf Leren Onderwijzen. 

Suzan Bouthoorn Specialist Klasse(n)Kracht

Suzan Bouthoorn

W.W.W. dat is waar het om draait. En dan heb ik het niet over de W.W.W. van het World Wide Web maar de W.W.W. van Wat Werkt Wel? Dit is altijd mijn uitgangspunt tijdens het werken met leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Werkt iets niet, kies iets anders en ga op zoek naar wat wel werkt. Doe daar meer van!

In 2020 tipte een oud collega mij het boek “Klasse(n)kracht: met respect voor de klas”. Tijdens het lezen van het boek werd ik steeds enthousiaster. Een heleboel herkenning, verdieping en vooral een stappenplan! Ik heb me opgegeven voor de opleiding tot specialist Klasse(n)kracht. Wat een gave reis mocht ik maken met mijn medecursisten. Tijdens deze reis kon ik nog iets toevoegen aan mijn W.W.W. lijstje namelijk … ook de “RESPECT-aanpak” werkt wel!
De RESPECT-aanpak biedt een rode draad tijdens het begeleiden van dynamische groepen. Vanuit mijn eigen bedrijf wil ik dan ook graag helpen om de RESPECT methode van Klasse(n)kracht uit te dragen en hierdoor het geluk onder leerlingen en leerkrachten te vermenigvuldigen door het te delen.