Hoe leer je kinderen op een goede manier ruzie maken in de klas?
Regio noord gaat maandag starten. Zuid begint met de tweede week en Midden denkt: vakantie???? Wanneer 😃.
De kans bestaat dat het al wat begint te stormen hier en daar. In de fase die aanbreekt staat de vraag centraal wie de meeste en minste invloed heeft in de klas. Dat gebeurt of je het leuk vindt of niet en is nodig om de pikorde in de klas te bepalen; de ranking vast te stellen.. zie ook wie is hier de baas?
Je hebt in de afgelopen periode misschien wel samenwerkingsopdrachten gedaan en daar iets kunnen observeren van ranking. Heb je dat niet, dan zou ik daar deze week echt eens op gaan letten. Welke kwaliteiten worden zichtbaar (of pogingen tot kwaliteiten want meestal valt daar voor kinderen nog veel te leren).
En nu naar boven!
Mocht jij vroeger ruzie maken? Heb je geleerd hoe op een goede manier ruzie te maken? Of werd je net als ik naar boven gestuurd?
Briesend, met het stoom uit mijn oren, stampte ik dan de trap op naar boven. Boven sloeg ik de deur dicht, zo hard als ik kon. En als het niet hard genoeg was, deed ik het nog eens dunnetjes over. Op dat soort momenten wilde ik het liefst de scharnieren eruit knallen!
Zo gefrustreerd was ik. Boos van de ruzie, maar nog veel bozer dat ik weggestuurd werd. Vol met gevoelens waar ik niets mee kon. Nee, ruzie maken was bij ons thuis ‘not done’.
Ouders, leerkrachten ook, denken vaak dat ruzie maken niet goed is. En dat je dat zo veel mogelijk moet vermijden. Ze grijpen in, sussen de boel of bieden snel een oplossing. En zo hebben de meeste leerkrachten eigenlijk ook niet geleerd ruzie te maken en herhalen ze de strategie van hun ouders.
Samen het conflict aangaan
Hoe wil jij dat kinderen met elkaar strijden? Op een Win-Verlies manier, of op een Win-Win manier? Onderdruk het niet. Maar help ze om dit op een goede en respectvolle manier te doen. Kinderen moeten leren ruzie te maken. Waarom? Omdat het anders op hun eigen manier gaat en dat is meestal volgens de wet van de sterkste. Dit is een cruciale fase in groepsvorming.
Leer kinderen deze week het verschil tussen een conflict en ruzie maken. Een conflict is een verschil van mening. Je wilt allebei iets anders doen of hetzelfde hebben. Bij een conflict leer je de kinderen dat je een oplossing bedenkt waar je allebei tevreden over bent. Dit is een win-win oplossing. Ruzie is een conflict waar ook geweld bij komt kijken. Slaan, schoppen, schelden, trekken etc. Vraag kinderen hoe ze met een conflict omgaan. En hoe het voelt. Ik noem er drie:
- Je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Dit zijn de ontwijkers.
- Je reageert agressief, je wordt driftig en slaat erop los. Dit zijn de uitdagers
- Je staat stevig op je benen, je komt voor jezelf op en houdt ook rekening met de ander. Dit is de toptien-teller. Hier zoek je naar een win-win oplossing.
Wanneer is het slim om weg te lopen? In welke situatie is ontwijken een hele goede strategie en wanneer is het geen goede strategie.
Waar maken kinderen ruzie over?
Waar gaat de ruzie eigenlijk over in de klas? Inventariseer met elkaar de conflicten. Zit er een rode draad in? Wat is de onderliggende hulpvraag? Wat hebben ze nog te leren? Laat je vooral niet meezuigen in een conflict. Raak niet geïrriteerd. Gun kinderen hun conflicten. Houd afstand en bewaar je neutraliteit.
Praat met kinderen over ruzie maken in de klas. Hoe doen ze het? Met wie hebben ze wel eens ruzie? Zijn er voorbeelden van ruzie maken en voorbeelden van conflicten?
Hoe willen we dat doen met elkaar? Wat past binnen de missie van de groep?
Doe rollenspellen met de kinderen. Speel het uit op een “foute” manier en op een “goede” manier. Leer ze de vaardigheden die nodig zijn om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. In je SEO-methode vind je vast leuke ideeën.
Let in deze periode goed op. Waar zie je het goed gaan? Bespreek dit met de kinderen. Geef ze een compliment. Koppel het aan de missie en je bouwstenen.
Zou je wel een steuntje in de rug willen m.b.t. het begeleiden van ruzies in de klas, of weet je soms niet hoe je consequent kunt zijn in het regie voeren op de afspraken. Er staat een module online klaar om hier meteen mee aan de slag te gaan>>>
Ik wens je een mooie week!
Met verschillige groet,
Jelly