Het is 10 jaar geleden toen ik de stoute 🥾 🥾 aantrok en startte met mijn eigen bedrijf. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe spannend ik het vond, maar ook hoeveel zin ik erin had. De vrijheid van de dingen te doen op mijn voorwaarden, waar mijn hart sneller van ging kloppen, wat ik zinvol vond om te doen, een bijdrage leveren aan het gevoel van het welbevinden van kinderen in het onderwijs en eigenlijk al het onderwijzend personeel.

De spanning van ‘weten ze me wel te vinden?’, ‘komen er wel genoeg opdrachten binnen?’, ‘kan ik de hypotheek wel blijven betalen?’ naar het enthousiasme om kennis te delen, vragen te beantwoorden en eigenlijk steeds weer opnieuw geïnspireerd worden door wat ik zag of hoorde. De eerste klanten die mij een warm hart toe droegen, de directeur die op mijn vraag: kan ik nog iets voor jou of je team betekenen zei: laten we dit jaar maar eens met TeamKracht aan de slag gaan. Het waren voor mij allemaal hele belangrijke momenten.
En het paste mij als een jas!

In 2015

In 2015 verscheen het boek 📚Klasse(n)Kracht met RESPECT voor de klas. In 7 stappen naar een veilig en sociaal groepsklimaat. Waar ik dacht: nu hoeven er geen ‘moeilijke’ groepen meer te zijn omdat ik precies beschreven heb hoe je dat kunt aanpakken, begon het bedrijf te lopen als een tierelier. De coaching aanvragen stroomden binnen maar ook de vraag om teamtrainingen te verzorgen. Klasse(n)Kracht werd steeds meer een begrip in onderwijsland. Ik realiseerde me in 2016 dat als het zo doorging ik handen tekort kwam. Samen met Baukje ben ik gaan brainstormen 🤯 over een opleiding.

In 2017…

In 2017 kreeg ik het startsein van het CPION om met de Post HBO opleiding Specialist te mogen beginnen. Wow wat was ik trots! Ik zie me nog zitten die allereerste dag. Kippenvel. Ontroerd 🥲 omdat deze mensen zich hadden ingeschreven voor een avontuur met mij, met Klasse(n)Kracht en het gedachtegoed een warm hart toe droegen. Prachtige persoonlijke ontmoetingen en persoonlijke processen die in gang werden gezet. 

En we groeien maar door. Ik kan dit al lang niet meer alleen. Dit jaar staat ook in het teken van het doorgroeien naar een BV. Klasse(n)Kracht BV 🥰 samen met de Licentie Specialisten Nicole, Mildred, Mirjam, Arjanneke, Pamela en Hennie begeleiden we veel leerkrachten met een ‘moeilijke’ of ‘pittige’ groep. Samen met Iris (VA), Marjolein en Richard(techniek), Silke (Social Media), Marieke (facturen), Margriet (boekhouding), Jenny (online leeromgeving) en ikzelf vormen we al een heel team. Het groeit organisch. Mijn plek schuift op merk ik. Ik wil weer meer ruimte om te ‘spelen’, te ‘lummelen’ en te ‘rommelen’. De boeken schrijven die in mijn hoofd zitten maar waar ik nu geen ruimte voor heb.

Afgelopen jaren zag ik steeds weer terugkerende thema’s in groepen. Thema’s waar groepen in vastlopen en waar ze zonder begeleiding niet doorheen kunnen ontwikkelen en veel gedoe geeft. Dit gaat niet over individuele kinderen maar veel meer over groepsdynamische processen en hoe dit doorwerkt in het leven van alledag. Heeft dat te maken met leerkrachtvaardigheden? Eigenlijk niet. 80% van de leerkrachten die wij begeleiden zijn kanjers. Hebben vaak al jaren ervaring en snappen dan vaak ook niet waarom het ze nu niet lukt.

We leren om anders naar een groep te kijken. Dat leer je (nog) niet op de PABO. Wat speelt zich af op de voorgrond en wat speelt zich af op de achtergrond. Kun je achter het gedrag kijken? Kun je de hulpvraag zien die er eigenlijk gesteld wordt? Wat wil deze klas eigenlijk? Wat voor groep willen ze zijn met elkaar? En hoe ziet dat eruit? En wat vraagt dit dan qua begeleiding?

En zo kwam in 2020 een andere droom bij: Het Klasse(n)Pad. Wederom ontstaan in de praktijk. Klasse(n)Pad is een speelse manier om samen met de klas regie te voeren op thema’s die spelen in de groep. Door gerichte activiteiten leer je leerlingen spelenderwijs het thema meester te worden en de vaardigheden aan te leren die nodig zijn om het te kunnen. De groep is hierin leidend. Niet elke groep loopt hetzelfde pad. Dat is de Kracht van het Klasse(n)Pad. 

Klasse(n)Pad ligt nu bij de drukkerij. Achter de schermen wordt de ondersteunende online leeromgeving klaargezet. Ik ben bezig met de lancering voor te bereiden. Ik wil er echt een feestje van maken: Mijn bedrijf bestaat 10 jaar, de Post HBO opleiding bestaat 5 jaar, ik word in februari 60 (😵💫), al 30 jaar samen met mijn lief en een nieuw product!!

En omdat ik niet van feestjes hou maar wel ontzettend trots ben op mijn nieuwe product en dat heel graag met je wil delen, heb ik besloten om dit WEL te vieren! 

Klasse(n)Pad

Uit mijn comfortzone is soms the best place to be! Als trouwe lezer van mijn nieuwsbrief/blogs nodig ik je uit om op mijn feestje te zijn. Details volgen nog. 

Inmiddels is het feestje geweest, maar is Klasse(n)Pad beschikbaar!

Met verschillige groet,

Jelly