Online Basistraining Klasse(n)Kracht

Hoe je met RESPECT regie voert, en

 daardoor een hechte groep krijgt

 

Ik hoor vaak verhalen van leerkrachten die wanneer ze te maken hebben met een ‘moeilijke’ groep met een kluitje het riet in worden gestuurd. De ergste variant vind ik dat de ‘moeilijke’ groep gezien wordt als een jaartje ‘effe doorbikkelen’. Misschien is dat ook wel eens tegen jou gezegd?
Of van die adviezen die niks oplossen zoals dat je leerlingen met een grote mond hard moet aanpakken, straffen, duidelijk maken dat we zo niet met elkaar omgaan. Alsof ze daar ook maar iets van leren.

En jij als leerkracht wordt ook niet echt serieus genomen. Jij hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd wat in je mogelijkheid lag. Hoe bedoel je ‘effe doorbikkelen’. Laat je niet wegsturen. Je hebt wel iets nodig namelijk een ander perspectief om naar de situatie te kijken, andere kennis en vaardigheden. Als je wist wat je moest doen om een groep op de rails te krijgen dan had je het namelijk al lang gedaan.

In deze training leer je hoe groepsdynamiek en groepsdruk werkt en hoe je deze kennis vertaalt in concreet handelen. Het resultaat van deze training is dat je meteen snapt wat je de volgende dag al anders kunt gaan doen. Door eerst zelf en daarna de kinderen te helpen bewust te worden van groepsprocessen en groepsdruk heeft dit als effect dat niet alleen jij, maar ook de kinderen weerbaarder en steviger worden in de groep (en de wereld). Groepsdruk wint het van sociale vaardigheden. Als je dat begrijpt, ga je het herkennen en kun je het begeleiden. Tot die tijd overkomt het je.

Wat cursisten zeggen over deze training

“Ik had gewild dat ik deze training vorig jaar had gedaan, het had me enorm geholpen met de groep die ik toen had”.
– Petra, leerkracht –

Na deze training:

Weet je wat de 7 pijlers van de Respect-aanpak zijn en waar ze voor staan

Weet je welke groepsvormingsfases er zijn en hoe je op elke fase mbv de RESPECT-aanpk hier regie op kunt voeren.

Weet je hoe groepsdruk werkt en welke verschillende vormen je kunt herkennen

Ken je 4 sociaal psychologische mechanismen en hoe die van invloed zijn op het onderwaterprogramma van de groep.

Heb je inzicht in hoe jouw eigen waarden en normen doorwerken in jouw professionele handelen.

In deze training leer je de basisprincipes van regie voeren op groepsvormingsprocessen en positief gebruik te maken van psychologische mechanismen die een rol spelen bij groepsdruk.
Het is mijn missie er voor te zorgen dat kinderen en leerkrachten het samen fijn hebben met elkaar en zich veilig voelen op school. Dat door je kwaliteiten ten volle in te zetten en regie te voeren op groepsvormingsprocessen je in staat bent om te doen wat je het liefste doet: het allerbeste in kinderen naar boven halen.