Voor wie mij al wat langer volgt, weet dat ik aan het eind van het jaar altijd terugblik. Dat doe ik privé maar inmiddels ook  zakelijk. Wilde ik in 2014 nog naar een dancefeest van Armin van Buuren, wat ik overigens compleet vergeten was, zo wilde ik het afgelopen jaar op een of andere vorm van dansles. Ja ik weet helemaal niet of ik dat overleef met die rare knie van mij, maar ik vind bewegen op muziek zo gaaf. Nou dat was ik dus ook compleet vergeten, maar … ik heb wel iets anders.

Zo ging ik in deze vakantie in het kader van ‘hoe blijf ik fit in de winter’ naar de sportschool. Die apparaten is niks voor mij, alhoewel ik na het ziMission (im)possibleen van een afgetrainde Claudia de Brey toch wel goesting kreeg :). Wow wat ziet zij er goed uit. Vind ik mooi. Een jaar geen alcohol en flink trainen. Dus een proefles Spinning. Ik weet niet of je dat kent, maar stel jezelf een zaal met racefietsen voor, mannen en vrouwen van een zekere leeftijd (inclusief buik), heerlijk opzwepende muziek en een soort van gemoedelijkheid en gezelligheid. Zo eentje dat als je goed je best gedaan hebt een oliebol krijgt. Maar wel werken voor die bol. “Denk aan die oliebol…je moet hem wel verdienen!!!” Ik voel me meteen thuis. Want ik weet als geen ander dat elkaar strooks geven (ook in de vorm van een oliebol) altijd werkt.

Ik ben inmiddels drie keer geweest en ik ben fan. Echt je trapt je een slag in de rondte, hartslagmeter om en je traint je helemaal scheel want ik kan niet om die muziek heen. Op het moment dat ik denk ik doe het even rustig aan komt er weer een nummer en dan moet ik gewoon weer op die pedalen staan. Geweldig. Dus ik verwacht mezelf aan het eind van het jaar volledig strak en afgetraind, a la Claudia de Brey, in het vel. Mocht ik het vergeten, vraag er in december nog eens naar :).

En verder is niet meer roken nu echt gelukt (ook niet meer op studiedagen met rokende teamleden :). Heerlijk, daar ben ik van af. Wijn kost me bakken met energie, een glaasje is genoeg om mij op de bank rond 21.00 uur slapen aan te treffen, dus de stopmaand wordt misschien wel stopjaar maar dat weet ik nog niet, want het is soms ook wel gezellig…(ja ik weet het…trut excuus).

Heb jij voornemens? Stel jij jezelf doelen? Doe jij daar aan? En als je ze hebt, haal je ze dan? Blik je er dan ook aan het eind van het jaar op terug (of ergens tussendoor?).

Waarom gaat het vaak mis?

Ongeveer 5 – 30 % van de mensen die goede voornemens (iets meer dan 50% van de Nederlanders) hebben, las ik een paar jaar geleden in de Volkskrant, realiseren dit ook daadwerkelijk. Het blijkt namelijk dat als je er van overtuigd bent dat je je doel echt gaat halen, je het niet gaat halen. Huhhh? Ja echt waar. Volgens collega psychologen heeft gedragsintentie nauwelijks invloed op het daadwerkelijk uitvoeren van gedrag. Veel bepalender zijn de alledaagse hindernissen. Het plan om bijvoorbeeld gezond te eten mislukt als je in tijdnood komt te zitten. Dan grijp je toch naar die snelle hap. Of wanneer je besloten hebt geen alcohol te drinken en bij de eerste de beste gelegenheid roept je vriendin: “Doe niet zo ongezellig”. Of je besluit te stoppen met roken en voor dat je het weet heb je al een sigaret aangestoken omdat je collega je er eentje aanbiedt.

Missie 

Een missie is eigenlijk ook een goed voornemen. Het is niet iets wat je al bereikt hebt, maar het is een verlangen. Dat wat je heel graag wil met elkaar. Na de Kerstvakantie zul je merken dat de groep weer even terugvalt in een stukje storming. Wat helpt is om de komende week extra aandacht te besteden aan het groepsvormingsproces. Zo is dit de periode om je missie te evalueren en bij te stellen. Soms zelfs opnieuw te maken. Op een schaal van 0 – 10 waarbij 0 staat voor de missie helemaal niet gehaald en een 10 voor helemaal gehaald, niks meer aan doen, waar staan we. En haal op wat er allemaal in zit. Trek een denkbeeldige lijn, of doe met tape even een echte lijn, leg er de cijfers van 0 – 10 bij en vraag ze bij een cijfer te gaan staan. Als iedereen een plek heeft, vraag waarom die 7 of die 8. Wat doen we allemaal al? Verzamel, vraag door. En vraag dan ook: stel we schuiven met z’n allen een punt op. Wat doen we dan nog meer? Dit is je startpunt.Een missie is eigenlijk ook een soort voornemen.

Ga bewust op zoek naar de hindernissen. Welke hindernissen hebben we al genomen en welke willen we nog graag tackelen. Laat kinderen in groepjes een missie opzoeken van een bekend bedrijf. En laat ze op zoek gaan naar hoe dit bedrijf ons als klanten laat weten dat dit hun missie is. Persoonlijk vind ik die van Cool Blue op dit moment echt super gaaf. ‘Alles voor een glimlach’. Kijk maar eens hoe ze dat doen.

De missie van Disney is ‘Wij willen mensen plezier geven’.

De missie van de Efteling is ‘Betovering’

De missie van Ikea is: ‘Design voor iedereen betaalbaar maken

De missie van Cool Blue is: ‘Alles voor een glimlach’

Hoe laten wij aan elkaar merken dat dit onze missie is. Evalueer dagelijks. Vraag naar voorbeelden van gedrag die passen bij de missie. Wedden dat jullie een leuke periode gaan hebben met elkaar? Misschien moet je net als in mijn spinningklasje een leuke beloning in het vooruitzicht stellen :).

En de missie van Klasse(n)Kracht? 

Wij willen een bijdrage leveren aan een betere wereld door leerkrachten, intern begeleiders, directeuren en ambulant begeleiders deskundig en bewust te laten worden van de diepere betekenis van het groepsdynamisch proces. Waarom? Omdat wij willen dat kinderen zich allereerst fijn voelen op school en ten tweede dat ze sociaal, zelfbewust, zelfverzekerd en zelfverantwoordelijk worden zodat onze kinderen kunnen leren om op een fijne manier met elkaar samen te werken en samen te leven.

 

Wij willen dat alle kinderen zich fijn voelen op school!

en

dat JIJ daarin het Verschil maakt!

 

Mocht je je aangesproken voelen tot deze missie en voelen dat jij net als zoveel anderen hier een bijdrage aan wilt leveren en wilt leren hoe je dit nog meer in jezelf kunt verdiepen en versterken kom dan naar de Post-HBO opleiding en wordt Specialist Klasse(n)Kracht!® Geen methode, wel een andere manier van kijken naar groepen en groepsdynamische processen. We starten 23 januari en er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Ik ben bewuster geworden van mijn eigen zijn (mijn zelfbewust-zijn is gegroeid), Ik voel me sterker, steviger in het coachen van leerkrachten door de theoretische achtergrond die aan bod is gekomen, Ik voel me gesterkt  in mijn handelen als het gaat om de aanpak van een “moeilijke groep”. – Marjolein, ambulant begleleider-

 

Veel succes! Ik wens jullie een heerlijk, dynamisch, inspirerend en verschillig 2020!

Een verschillige groet,

jelly