JAAAAA we gaan weer beginnen! Ben je klaar voor de start? A.s maandag gaan voor de scholen in Noord de deuren weer open. Reken maar dat zowel kinderen als leerkrachten het weer spannend vinden om samen te beginnen.

Hoe ga je ze ontvangen? Hoe ga je vorm geven aan Contact en Verbinding? Vanaf het allereerste moment ben je aan het bouwen. Weet jij waar je naar toe wilt? Want als je Klasse(n)Kracht®  kent, dan weet je:

 “Als je niet weet naar welke haven je vaart, zijn alle winden ongunstig”

De meeste leerkrachten hebben allerlei activiteiten voorbereid om de kennismakingsfase in te gaan. Wat veel leerkrachten vergeten is dat er nog iets anders is dat veel belangrijker is. Wat?

 De missie

De missie of visie is het verlangen van de groep. Het is jullie kompas waar jullie als groep dit jaar op gaan varen. Dit is wat de groep graag wil met elkaar. Het gaat om vragen als:

  • Wat voor groep willen we zijn?
  • Wat vinden we belangrijk dit jaar in hoe we met elkaar omgaan?
  • Wanneer hebben we het fijn met elkaar?

Hier ga je werkvormen omheen bouwen. Dat levert veel informatie op over het verlangen van de groep. En het zal je ook een aanwijzing kunnen geven wat ze lastig vinden. Mijn ervaring met ‘moeilijke’ groepen is nl dat het verlangen altijd het omgekeerde is van wat ze laten zien. Dus je weet eigenlijk ook al meteen wat ze moeilijk vinden. Vertaal de informatie in een slogan. Ook dit doe je samen met de klas. Het werkt nl alleen als de kinderen mede eigenaar zijn van dit proces. Een slogan kan zijn:

In groep 6 moet je zijn,

want daar is het fijn!

Iedereen hoort erbij,

pas dan zijn wij blij!

Zorg dat dit een kunstwerk wordt. Hang het zichtbaar op in de klas. En sla het niet over! De meeste scholen beginnen met afspraken maken. Afspraken en regels zijn geen doel op zich. Het is een middel. Het staat in dienst van iets anders. Precies…de missie!

En dan?

Dan wil je weten welk gedrag daar bij hoort. Als dit is wat wij willen, wat moeten we dan doen?

Dan moet de missie vertaalt worden in bouwstenen. Als dit is wat we met elkaar willen bereiken. Wat zijn dan belangrijke dingen die we met elkaar moeten afspreken? Ook hier laat je kinderen met elkaar nadenken over de dingen die belangrijk zijn. Dit kun je heel goed doen m.b.v. de werkvorm: de placemat ( zie ook hst 7 in het boek Klasse(n)Kracht®: met RESPECT voor de klas.

En dan?

  • Regie voeren. Regie voeren. Regie voeren. Regie voeren
  • Zorgen dat je je strookklimaat op orde hebt.
  • Dagelijks reflecteren met de kinderen.

 

Veel plezier! Geniet ervan! Maak er een mooie Start van.

Ik wens je een ontzettende fijne start! Maak er een mooi jaar van en:

Zorg dat je het verschil maakt!

En als je denkt dat dit blog ook voor anderen interessant kan zijn? Stuur het door!!!

Een verschillige groet,

Jelly