Hoe je van achterstanden JEUK en ander ongemak krijgt en beter PLEZIER kunt maken

Ligt het aan mij? Maar ik krijg ontzettend jeuk van die berichten en gesprekken over achterstanden. Ik moet eerlijk zijn ik heb nog geen onderzoek degelijk tot mij genomen, maar vanaf het moment dat we met lock down te maken hebben lijkt het gesprek vooral daar over te gaan. En dat terwijl de meeste leerkrachten zich het snot voor de ogen werken om er voor te zorgen dat kinderen goede instructie krijgen, dat er gewerkt wordt aan een groepsgevoel, dat er aandacht en contact is met alle kinderen, dat er challenges worden aangeboden, gezellige energizers etc etc.

Staat iemand daar eigenlijk wel eens bij stil. Hoe dat voelt? Dat je je een slag in de rondte werkt om alle kinderen van instructie en materiaal te voorzien en dat je voortdurend om je heen berichten te verstouwen hebt dat gaat over achterstanden. Lekker voor de moraal.

Misschien ligt het aan mijn beperkte kennis op dit moment, nogmaals ik heb me er nog niet in verdiept, ga ik wel doen, maar ooooooh wat heb ik een weerstand. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen.

 

Ik ben dom…

Ik ben op mijn 6e verhuisd van Friesland naar een dorp in Noord Holland. Ik had dus een behoorlijke taalachterstand want wij spraken thuis altijd Fries. Mijn eerste rapport, ik kan het me nog heel goed herinneren, was een lijst met alleen maar 6-en. Vreselijk vond ik het. Ik heb weinig herinneringen uit mijn schooltijd, maar deze zie ik echt voor me. Ik was 6 jaar en ik had alleen maar zessen op mijn lijstje. Ik kan je zeggen dat dat mij niet het gevoel gaf dat ik een hoogvlieger was. Ik kan me dus ook niet herinneren dat toen ik een CITO score van 98% had dat ik daar blij mee was. Want in mijn hoofd zat nl al iets anders geworteld: ik ben dom.

Ik had van huis uit geen ondersteuning. Mijn ouders waren meer van het praktische, jij bent een meisje, dus jij hoeft niet te leren. Terwijl ik wel heel graag wilde leren. Ik zal je de details besparen maar via een omweg ben ik op de universiteit beland, heb gestudeerd en doe wat ik het liefste doe. En ik leer nog elke dag bij;)

Ze had een droom

Zo zijn er veel verhalen. Neem F. Fijn Marokkaans-Nederlands gezin. Oudste dochter is ooit gestart op, ik dacht uit mijn hoofd, het KBL. Had het niet makkelijk. Maar ze had een droom. Ze wilde meer. Dus steeds een niveautje hoger.

Inmiddels is ze zo ver dat ze bezig is met haar master verpleegkunde. En zo zijn er volgens mij heel veel voorbeelden te noemen. Ik geloof dat als je de potentie hebt, de motivatie, als je door krijgt wat je talenten zijn, waar je ambities liggen dat we het dan niet over achterstanden hoeven hebben.

We ontwikkelen ons. Punt. En natuurlijk hebben sommige leerlingen meer begeleiding, support, liefde en aandacht nodig. Of materiaal. Staat er niet in elk gezin een computer. Maar de vraag die mij bezig houdt is of we dat dan maar steeds achterstand moeten noemen.

 

Achterstand 

Een achterstand bestaat alleen als je een norm als uitgangspunt neemt. Als ik een ouder hoor zeggen mijn zoon zit in groep 4 en hij loopt op zijn tenen, dan krijg ik daar ontzettend jeuk van. Hoe is het mogelijk dat we dat met elkaar toestaan, dat een zevenjarige al op zijn tenen moet lopen.

Waarom hebben we het niet over die vorm van mishandeling. Hoe moet dat voelen dat je als kind steeds maar geconfronteerd wordt met net niet.

Kunnen we nu eindelijk met elkaar afspreken dat kinderen zich ontwikkelen volgens een niet altijd voorspelbare route. Zoals Jelle Jolles dit ook heel mooi aangeeft m.b.v. van verschillende ontwikkelings curven.

Sommigen kinderen ontwikkelen zich snel, steile curve omhoog en dat buigt dan naar rechts, sommige kinderen ontwikkelen zich langzaam maar in de tijd komen ze op hetzelfde niveau uit en sommige kinderen volgen een gemiddelde curve.

Maar zolang we deze kinderen bij elkaar in een klas proppen en vinden dat ze allemaal op het zelfde moment dezelfde leerontwikkeling door moeten maken, dan zullen we deze onzinnige gesprekken over achterstanden houden ben ik bang.

 

Plezier principe

En daarom lieve leerkrachten, begeleiders, directeuren zorg naast dat je veel werkt maakt van dat leren dat je dagelijks regie voert op het plezier hebben met elkaar. We hebben nu eenmaal een natuurlijke aandrang om plezier te beleven. Freud noemt dat het ‘plezier principe’.

Door plezier met elkaar te maken zorg je ervoor dat je een fijn gevoel krijgt. Denk aan het “nog een keer, nog een keer” van die kleine dreumesen als je ze laat schaterlachen. Nou dat!

Een intern begeleider schrijft me: Ik ben er thuis voor 100% en op het werk wat mogelijk is. Dus vanmorgen stond ik Just Dance te dansen en vervolgens met kaartjes van de tafel van 4 door de kamer te rennen naar de goede antwoorden. We hadden lol en het was reuze gezellig. Daar gaat het om!. Ik ben trots op mezelf.

Zorg dat je elke dag twee dingen doet waar je samen met je klas van moet schaterlachen. En super tof als je de dingen wilt delen hieronder in het commentaarveld. Ik geniet met jullie mee.

Een verschillige groet,

Jelly