Met welke kinderen in de klas kun jij lezen en schrijven? Met wie ervaar je een moeiteloze manier van met elkaar omgaan. Wat voor type kind is dat? Is dat de leerling die ’s morgens kletsend de klas binnenkomt en jou alles vertelt over wat ze ziet of hoort. Of is dat een leerling die rustig binnenkomt, goedemorgen mompelt, op z’n plek gaat zitten en lekker z’n boek pakt?  Of val je meer voor die hele enthousiaste leerling die je meeneemt in zijn ideeën en spannende verhalen? Zijn het de energieke kinderen of meer de rustige kinderen? Zijn het de initiatiefrijke kinderen of meer de bedachtzame kinderen? Welke dynamiek spreekt je meer aan?

En met welke kinderen heb je moeite of moet je meer moeite voor doen? Aan welke kinderen erger je je wellicht? Ben je op een gegeven moment wel klaar mee? Heb je wat minder geduld mee. Ben je je er bewust van waar dit mee te maken heeft?

 

Je bent zo mooi anders…

Plint – Je bent zo mooi anders

Dat we verschillend zijn is geen nieuws. Maar dat we bepaalde verschillen terug kunnen brengen tot persoonlijkheids dynamieken vond ik, toen ik er twintig jaar geleden mee aanraking kwam, echt mindblowing. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik de eerste maanden na de training met nieuwe ogen naar de mensen om me heen heb gekeken. Ik heb toen heel vaak de vraag gesteld: ik hoor jou deze vraag stellen? Kun jij me vertellen waar jij behoefte aan hebt? Of aan mijn lief: kun je me vertellen hoe dat bij jou van binnen werkt?

Mijn mooiste voorbeeld komt uit de tijd dat we samen aan het klussen waren in ons huis. Ik ben van het aanpakken, niet te moeilijk doen. Moet er geschilderd worden? Bus verf, kwast en gaan. Dat het dan niet handig is dat ik mijn goede kleren aan heb, zie ik over het hoofd. Mijn lief daarentegen gaat niet aan de slag (althans niet waarneembaar). Hij gaat op het verfblik zitten en dat lijkt het dan te zijn. (Precies lijkt…want hier wordt nagedacht). Terwijl ik me dan in het zweet aan het werken was begon mijn ergernis te groeien, want ja samen klussen is voor mij iets anders dan de een verven en de ander op een verfblik zitten.

 

Human Dynamics®

Totdat ik in aanraking kwam met het gedachtengoed van Human Dynamics®. Ik leerde over de verschillende persoonlijkheids
dynamieken. Echt er ging een wereld voor mij open. Ik kwam er achter dat mensen fundamenteel van elkaar verschillen in de manier waarop we informatie verwerven en verwerken, communiceren, samenwerken en problemen oplossen. Met dat ik taal kreeg voor de verschillen, kon ik ook vragen stellen als ik de verschillen tegen kwam in de samenwerking. Hoe te herkennen? Als het stroef gaat lopen. Als je je begint te ergeren.

 

Wat is human dynamics?

Human Dynamics is in 1979 ontwikkeld door Sandra Seagal en David Horne. Zij ontdekten dat er fundamentele verschillen bestonden in de manier waarop wij denken, leren, ontdekken, samenwerken etc. Elke persoonlijkheid is opgebouwd uit drie principes: het mentale, het relationele en het fysieke. Het mentale principe maakt het mogelijk dat we kunnen denken, visie kunnen hebben, overzicht kunnen houden en vanuit waarden leven. Het relationele principe gaat over contact en verbinding, waarde toekennen aan gevoelens van jezelf maar ook van de ander, creativiteit en communicatie. En het fysieke principe maakt het mogelijk dat we tot actie overgaan, gericht op het practische en structuur aanbrengt. Ben je benieuwd hoe de drie principes in jou aanwezig zijn klik dan hier.

Wat is een Persoonlijkheidsdynamiek?

De combinatie van de twee principes wordt persoonlijkheidsdynamiek genoemd. Er zijn er zes te onderscheiden:

  • Relationeel fysieke kinderen zijn kinderen die heel gevoelig zijn voor allerlei emoties, ze pikken van alles op en willen daar graag over praten. Praten is namelijk een manier om informatie te ordenen. Persoonlijk contact is voor deze kinderen heel erg belangrijk.
  • Relationeel mentale kinderen hebben energie voor tien! Praten en bewegen snel, zijn gedreven en dol op nieuwe, spannende dingen. Houden niet van de gebaande paden en willen ook heel graag de ruimte hebben om hun eigen creatieve keuzes te maken. Ze zijn initiatiefrijk en vinden 80% goed genoeg.
  • Fysiek relationele kinderen zijn vaak rustig van aard. Als je ze een vraag stelt hebben ze even bedenktijd nodig. Intern wordt er gewikt en gewogen om het goede antwoord te geven. Ze willen graag eerst alle informatie over een onderwerp op een rij hebben, voor ze er iets mee doen. Vaak wordt dit geïnterpreteerd als ‘hij kan het niet’ of ‘hij snapt het niet’ terwijl je hem soms alleen maar hoeft te helpen om een keuze ergens in te maken.
  • Fysiek mentale kinderen willen graag precies weten wat er van ze verwacht wordt en willen graag weten waar ze aan toe zijn. Het liefst een soort schets of de criteria waaraan een opdracht moet voldoen.  Zijn geduldig, praktisch en realistisch van aard. Ze  willen  graag het doel/nut weten van de dingen die geleerd worden.
  • Mentale fysieke kinderen vinden het fijn om precies te kunnen werken. Willen graag overzicht hebben over de dingen en zijn over het algemeen rustig. Werken gestructureerd aan hun taak en willen graag weten waarom ze iets moeten leren.
  • Mentaal emotionele kinderen zijn kinderen die zich wat buiten de groep lijken te plaatsen. Ze kijken graag naar anderen en kunnen daar ook van genieten. Bij conflict situaties zijn het kinderen die goed kunnen bemiddelen.

 

Menskracht heeft me bewust gemaakt van mijn eigen dynamiek en de kwaliteiten en valkuilen die daarbij horen. Ook heeft het mijn mensbeeld veel breder gemaakt. Ik zie nu steeds meer dat mensen en kinderen echt hun eigen dynamiek hebben. Het heeft me geleerd om daar bij stil te staan en ze beter te begrijpen. Ontzettend waardevol! (Maaike – leerkracht)

 

Stel…

Stel je bent een fysiek gecentreerde leerkracht en je hebt een klas met overwegend relationeel gecentreerde Leerlingen? Oftewel een klas waar leerlingen veel contact en verbinding met elkaar zoeken, enthousiast zijn, overal op reageren of in jouw ogen zich overal mee bemoeien? Of je bent een relationeel gecentreerde leerkracht en je hebt een klas met overwegend fysiek gecentreerde leerlingen? Oftewel een klas die wat meer op zich zelf is, graag hard wil werken, wil weten wat ze gaan doen en wat er het nut van is of moeilijk aan het werk gaan omdat ze niet begrijpen wat nou precies de bedoeling is.

Weet jij dan wat je beter wel en beter niet kunt doen om contact en verbinding te krijgen met de groep?

Zou je er meer over willen weten?

Ik heb besloten om  in maart de tweedaagse MensKracht te geven. Voor mij de basis van Klasse(n)Kracht!®. De bril waardoor ik als vanzelf naar groepen en mensen kijk. Het ervaren van een pittige groep kan heel vaak verklaard worden vanuit het basaal niet (h)erkennen van de basale behoefte van het merendeel van een klas. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het enorm veel verschil maakt wanneer je deze inzichten hebt.

En daarom heb ik besloten om de tweedaagse MensKracht als tweedaagse aan te bieden in de open inschrijving.

Ben je nieuwsgierig en wil je er meer over weten, klik dan hier.

Heb je de training al gedaan?  Deel dan in het commentaarveld wat het jou opgeleverd heeft in het werken met of begeleiden van een klas. Fijn om ervaringen te delen met elkaar!

Ik wens je een hele fijne week!

 

Met een verschillige groet,

Jelly