Weet jij hoe je de aandacht van je klas kunt krijgen? Zonder belletje of klankschaal? 

Een aantal jaren geleden volgde ik een driedaagse ‘Rots en Water’ training. Ik herinner me nog dat ik op één been stond, met mijn armen opzij en mijn handen naar beneden: de ‘gouden haan staat op één been’. Ik waande mij even de twaalfjarige uit de film ‘the Karate Kid’…

Deze balansoefening werd als metafoor gebruikt. Het doel van deze oefening is dat kinderen (maar ook volwassenen) leren te gronden en centreren op 1 been. Zo ontwikkelen ze lichaamsbesef en ervaren dat ze ook op 1 been in balans kunnen zijn. Probeer maar eens uit. 

Aandacht in je klas

Gronden en Centreren 

Gronden: je moet stevig op de grond staan om niet om te vallen. Dit geldt voor elke situatie die je in het dagelijks leven tegen komt.
Centreren: de buik als kracht en als rust centrum, waar adem en aandacht verzameld wordt.

Centreren en gronden loopt als een rode draad door de training heen. Ik heb ervaren hoe makkelijk ik omgeduwd word als ik in mijn hoofd zit en hoe onverzettelijk ik ben als ik gecentreerd en gegrond ben. Ik heb het meteen uitgeprobeerd bij mijn dochter. Ze was verbaasd haar eigen kracht te voelen en meteen nieuwsgierig naar meer. Via zo’n simpele oefening jezelf steviger op je benen voelen staan. Probeer maar eens. 

De buik is je krachtcentrum en je rustcentrum. Bij momenten van schrik, spanning of onrust schiet de ademhaling omhoog of nog erger we houden de adem in en verliezen het contact met ons krachtcentrum. Dit haalt ons dus uit onze kracht. Daarom is deze oefening ook goed voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van kinderen.

Traject Klasse(n)Kracht

Aandacht vragen 

Als je de aandacht van kinderen wilt kun je het volgende uitproberen. Je gaat staan, benen een beetje uit elkaar op de breedte van je heupen, je zakt iets door je knieën en je ademt rustig in en uit. Je grond en centreert jezelf. Vanuit het contact met je buik, je krachtcentrum, vraag je de aandacht van de klas. Kijk maar eens wat er gebeurt. Vanuit kracht en rust zul je merken dat je de aandacht krijgt.

Als je een klas hebt waar veel onrust is zou je de kinderen kunnen leren om zich te centreren.

Hoe kun je gronden?

  • Je voeten staan stevig op de grond, naar voren gericht, op heupbreedte (door het gewicht wat te wisselen naar voren, achter, links en rechts kun je bepalen hoe je moet staan om het gewicht in het midden te houden en zo te verdelen over de gehele voet)
  • Je knieën zijn licht gebogen en zitten niet op slot en zijn dus niet overstrekt.
  • Je bekken is licht naar voren gekanteld en de billen drukken naar beneden.
  • Je rug is recht, dus niet bol of hol.
  • Je buikspieren zijn licht aangespannen
  • Je borstkas is vooruit gericht.
  • Je schouders zijn laag
  • Je keel en kaak zijn ontspannen
  • Je kin is licht ingetrokken.
  • Je kruin wijst omhoog

(bron: online kinderyoga.nl)

Vlak voor de start van een instructie even samendoen…kijk eens wat het effect is en laat het mij vooral weten 😀.

Stoeien

Onrust kan ook wijzen op te veel testosteron in je klas. Jongetjes hebben 8x meer testosteron dan meisjes. En dat moet eruit! Als jongens te lang moeten stil zitten, moeten zij hun bewegingsimpulsen onderdrukken en dan ontstaat er een soort ‘energiebom’ in het lichaam. Energizers tussendoor zijn daarom ook een mooie manier om deze energie lekker te laten stromen.

Wat ik ook een erg leuk idee vond en waar vaak veel discussie over is op scholen is het stoeien. Sommige jongens willen stoeien en volgens mij sommige meisjes ook. Spreek een stoeiveldje af. Zorg voor een zachte ondergrond. En maak er natuurlijk een T-kaart van. Als je met elkaar wilt stoeien hoe doen we dat dan op een manier dat het voor iedereen veilig is en ook leuk is om te doen. Zo kun je afspreken dat je vraagt om iemand met je wilt stoeien op het stoeiveldje. Je groet elkaar eerst door een kleine buiging te maken en daarna mag je stoeien met elkaar. Als je van het veldje afloopt, stopt het stoeien. Spreek af wat wel en niet mag en een codewoord als iemand wil stoppen. 

Als je een gymdocent op school hebt vraag eens naar de leerlijn stoeien. Dit bestaat namelijk. Het voorkomt dat je nee gaat zeggen tegen stoeien en stimuleert dat er op een goede manier met elkaar gestoeid wordt.

Als je de aandacht van kinderen wilt kun je het volgende uitproberen. Je gaat staan, benen een beetje uit elkaar op de breedte van je heupen, je zakt iets door je knieën en je ademt rustig in en uit. Je grond en centreert jezelf. Vanuit het contact met je buik, je krachtcentrum, vraag je de aandacht van de klas. Kijk maar eens wat er gebeurt. Vanuit kracht en rust zul je merken dat je de aandacht krijgt.

Persoonlijk Meesterschap

Veel principes van Rots en Water zijn afkomstig uit de martial arts, waarbij het draait om fysieke en mentale vaardigheden. Vorige week zaterdag had ik een netwerkdag van Functional Fluency en daar kregen we een workshop Aikido. Aikido is geen vechtsport maar een verdedigings sport. Hier staat de Ki centraal. Ook hier prachtig om te ervaren wat gronden en centreren doet. Hoe door alleen maar een hand op je hoofd te leggen je al uit balans raakt. Gek eigenlijk dat we niet dagelijks een half uur Aikido o.i.d. met de kinderen doen. Volgens mij pakken we dan echt heel veel problemen tegelijk aan. 

Hoe maak je contact met iemand? Hoe ga je met problemen om? Hoe stel jij je grenzen? Hoe ga je met tegenslag om? Hoe maak jij je keuzes? Waar laat jij je door leiden? Prachtig om te ervaren hoe ieder daarin zijn eigen reis en dus zijn eigen ontdekkingen doet. Voor mij sluit het naadloos aan bij de P in de RESPECT-aanpak van Persoonlijke Meesterschap. 

Ik wens je fijne week!

Met een verschillige groet,
Jelly