Weet jij hoe je intern bedraad bent? Hoe je bij voorkeur informatie verwerft en verwerkt? Het liefst communiceert? Wat je nodig hebt om het beste van jezelf te laten zien?

Als ik start met een nieuwe groep Specialisten Klasse(n)Kracht® in opleiding, beginnen we net als een klas, met de forming fase: Wie ben ik, Wie ben jij en Hoe gaan we het hier met elkaar om. Twee dagen lang besteed ik uitgebreid aan kennismaking en aan norming. Ik maak daarbij gebruik van het gedachtegoed van Human Dynamics. Het is de basis onder Klasse(n)Kracht®, het is de P van de pijler Persoonlijk Meesterschap in de RESPECT-aanpak. En de allerleukste training om te geven 😃.

Een doosje in een doosje

De eerste twee dagen van de opleiding gaan over wie jij bent, over wie de ander is, hoe je informatie verwerft en verwerkt en wat dit betekent voor de manier waarop je samenwerkt en communiceert. Oftewel: Hoe je intern bedraad bent. Want dat we verschillend zijn, dat weten we wel. Maar hoe verschillend we zijn, meestal niet. 

Het mooie van deze tweedaagse is dat het naast zelfkennis, persoonlijk meesterschap, je onmiddellijk een tool in handen geeft om anders naar klassen en leerkrachtstijlen te kijken. Want de ene klas heeft een leerkracht nodig die tijd en aandacht heeft voor de relatie, is gevoels-taal belangrijk, terwijl voor een andere klas doe-taal belangrijk is en een duidelijk doel en de  verwachtingen t.a.v. het resultaat helder is (gechargeerd natuurlijk). Als ik observeer in een klas, is dat het eerste waar ik op let. Want soms zie je daarin al dat leerkrachten en groepen elkaar niet verstaan. Dat ze een andere taal spreken. Dus vandaar een doosje in een doosje. 

Feest van herkenning

Het feest van herkenning…ik ben niet raar ik heb gewoon een andere dynamiek…ik ben niet dom…ik heb gewoon iets meer tijd nodig om informatie te verwerken…ik ben niet onzeker, ik vind het fijn om te checken of onze relatie nog oké is. Ik heb geen ADHD…ik hou nu eenmaal van veel ideeën en spannende dingen doen. Geweldig om te zien hoe de energie gaat stromen als blijkt dat je mensen ontmoet die dezelfde taal spreken, maar ook mensen ontmoet die anders zijn.

Door de gemeenschappelijke taal is het ineens niet meer zo ‘vreemd’. De ene dynamiek houdt van grote lijnen, de ander juist van de details. En doordat je er een gezamenlijke taal voor krijgt blijken verschillen ineens iets waar je meer van begrijpt. Weet jij hoe intern bedraad je bent? Deze vorm van kennismaking, van forming, maakt dat we in twee dagen tijd de basis leggen voor een mooie onderlinge verbinding. 

Kernkwadrant

Herken je dat, dat het soms lastig is om je niet te irriteren aan het ‘anders zijn’? Dit speelt ook in groepen. Zo was ik eens aan het werk met een regie team van een grote basisschool. Aan de hand van een casus maakten we een kernkwadrant van de groep. Terwijl de leerkracht aan het vertellen was over de groep en ik een aantal vragen stelden ontstond er iets moois. Het volgende kwadrant ontstond:

intern bedraad

“Zou het kunnen zijn dat jouw groep meer bedachtzaam is, eerst de hele opdracht wil aanhoren, wil nadenken over wat er precies van hen gevraagd wordt, een soort plaatje vormen in hun hoofd, vragen stelt over wat er precies van ze verwacht wordt etc., etc. De leerkracht knikt, knikt en knikt nog eens. Ze herkende de groep in de beschrijving die ik gaf. 

Inzicht

Op dat moment gebeurt er nog iets anders in de groep. Een van de collega’s herkent zichzelf in deze beschrijving. Hij vertelt dat hij vaak te horen kreeg dat hij te weinig initiatief toonde, te afwachtend was, zo weinig van zichzelf liet zien of horen, terwijl hij van binnen juist heel erg actief is, alles opslurpt wat er gezegd wordt, maar ook even tijd nodig heeft om de informatie te verwerken alvorens met een vraag of een voorstel te komen. 

Voor mij zijn dit kippenvel momenten. Als je fysiek gecentreerd bent dan heb je intern een heel ander neuraal netwerk dan wanneer je bijvoorbeeld relationeel of mentaal gecentreerd bent. Een leerling of een collega met bv een fysieke centrering besteedt veel aandacht aan details en gaat op zoek naar de onderlinge samenhang. Om dit voor elkaar te krijgen heb je wel denktijd nodig over de opdracht. Eerst moet er een soort plaatje in het hoofd gemaakt worden en dan ga je aan de slag. Als je dit niet begrijpt heb je de neiging om deze leerlingen op te jutten. Iets waar ze heel nerveus van worden en wat niet helpend is voor hun denkproces.

Ontwikkeling van vaardigheden

Als je teruggaat naar het kernkwadrant dan snap je dat als bedachtzaamheid je kernkwaliteit is, het ontwikkelen van ‘initiatief tonen’ een andere kleur krijgt, dan wanneer enthousiasme je kernkwaliteit is. Dus zakken we af naar het gedrag en naar vaardigheden. Wat zou je graag meer willen zien van deze leerlingen? En zo vlechten we de pijlers Persoonlijk meesterschap en (Samen)werken aan versterken in elkaar en komen we uit bij de pijler Trainen van Vaardigheden om bepaalde samenwerkingsvaardigheden te versterken. 

Magische momenten

Als ik dan terugrijd naar huis, kan ik ontzettend nagenieten. Dit zijn voor mij de magische momenten. Daar waar pijlers van de RESPECT-aanpak in elkaar vallen. En natuurlijk heb je daar wel even tijd voor nodig om dit onder de knie te krijgen. 

Wil je ook meer tools in je rugzak en meer taal willen hebben voor verschillen?  Zou je ook willen weten hoe jij intern bedraad bent? Hoe jij bij voorkeur samenwerkt, communiceert en leert? En wil je meer bewustzijn ontwikkelen in hoe jij jezelf maar ook je collega’s of je kinderen in de klas beter kunt begrijpen en aansturen?

Op 5 oktober start de Post HBO Opleiding Specialist Klasse(n)Kracht. Iets voor jou? 

 

Zorg dat je het VERSCHIL maakt!

Met verschillige groet,

Jelly