Aan het eind van het jaar blik ik eigenlijk altijd terug. Dat doe ik zakelijk en privé. Toen ik zo door al m’n foto’s heen scrolde viel het me op hoeveel leuke dingen er toch nog voorbij kwamen. Mooie boeken die ik gelezen had, mooie films die ik gezien had, alle tochtjes met de buscamper die we gemaakt hebben, de online trainingen die ik gevolgd heb maar ook zelf gemaakt heb, wat ik allemaal weer geleerd heb, het dagelijkse mediteren, het koude douchen en de dingen waar ik plezier om gehad heb. Maar ook dat we als gezin weer even compleet waren, acht maanden lang en hoe dankbaar ik ben dat wij een plek zijn waar onze kinderen naar terug kunnen, uithuilen, lachen, opladen en weer uitvliegen.
Ik heb me gelaafd aan prachtige films, series ‘gebingewatcht’, uitgeslapen, beetje bewogen, wat gelezen, gemijmerd en verder eigenlijk niet zo veel. Ik heb in een jeugdige bui nog een poging gedaan om op m’n handen te staan in het kader van ‘hoe ziet de wereld er op zijn kop uit’ want dat deed ik als kind altijd, maar dàt had ik beter niet kunnen doen… 🙂
En jij? Hoe was jouw jaar? Wat zie jij als je zo door je foto’s heen scrollt? Waarin ben je gegroeid? Waar heb je van genoten? Wat heb je losgelaten? Dus los van het corona gebeuren, wat was er nog meer?
Heb ik nog voornemens? Niet veel. Lekker doorgaan zoals ik nu bezig ben. Ik beweeg wat, leef gezond, zit lekker in m’n vel en kijk uit naar onze tripjes met de camper. Ik gun mezelf dit jaar wel meer gerommel en gelummel. En dat ik wat minder van mezelf ‘moet’.
Heb jij voornemens?
Een klein percentage van de mensen die goede voornemens (iets meer dan 50% van de Nederlanders) hebben, las ik een aantal jaar geleden in de Volkskrant, realiseren dit ook daadwerkelijk. Het blijkt dat als je er van overtuigd bent dat je je doel echt gaat halen, je het niet gaat halen. Huhhh? Ja echt waar.
Volgens collega psychologen heeft gedragsintentie nauwelijks invloed op het daadwerkelijk uitvoeren van gedrag. Veel bepalender zijn de alledaagse hindernissen. Het plan om bijvoorbeeld gezond te eten mislukt als je in tijdnood komt te zitten. Dan grijp je toch naar die snelle hap. Of wanneer je besloten hebt geen alcohol te drinken en bij de eerste de beste gelegenheid roept je vriendin: “Doe niet zo ongezellig”. Of je besluit te stoppen met roken en voor dat je het weet heb je al een sigaret aangestoken omdat je collega je er eentje aanbiedt.
De keerzijde van voornemens
- Indulging: je hebt een prachtige droom. In gedachten heb je je droom al helemaal gerealiseerd. In je fantasie is het prachtig. Alles is al in kannen en kruiken. Je staat niet meer open voor informatie wat er fout zou kunnen gaan (hoe heet dat tv programma ook alweer met die mensen die naar het buitenland verkassen om een wrak op te knappen…en wat altijd tegenvalt..)
- Het tegenovergestelde werkt ook niet: je fantasie is zo geweldig dat je helemaal niet meer in actie komt. Al mijmerend doe je niets om je droom te realiseren. Maar in gedachten ziet het er fantastisch uit!
- Dwelling: tobben over hoe slecht je situatie is en hoe ver je bent verwijderd van waar je wilt zijn. Eigenlijk zie je alleen maar beren op de weg en je raakt ontmoedigd. Het gaat me toch niet lukken. ‘Als Dweller ben je nog slechter af dan als Indulger’, aldus Volkskrant Magazine, ‘je bereikt niks en je zit ook nog eens te balen van je ellendige werkelijkheid.’
Mental Contrasting
Pak het als volgt aan:
- Wat is de Gewenste Situatie (GS) je doel? Wat wil je graag bereiken? Voor elkaar hebben?
- Hoe ziet je leven er dan uit? Wat is het meest positieve aan het bereiken van dit doel? Maak in gedachten een foto van die situatie en stel je je er alle details bij voor eventueel met geuren en kleuren.
- Vervolgens ga je terug naar de realiteit. Wat is de Huidige Situatie (HS) Welke hindernissen kun je tegenkomen die jouw weerhouden om je doel te realiseren? Welke dingen of welke situaties zorgen ervoor dat jij je doel niet gaat halen? Bedenk wat er nodig is om de kloof tussen realiteit en fantasie te overbruggen. Door na te denken over de hindernissen die je tegen kunt komen komt de haalbaarheid van je doel dus eigenlijk dichter bij.
- Maak een plan. Je gaat nadenken over welke concrete acties je moet ondernemen. Wat ga je doen, wanneer, waar, hoe en met wie. Liggen er hindernissen op de loer? Maak dan een als…dan….plan. Op zo’n moment kun je bijvoorbeeld helemaal vergeten zijn waarom je ook alweer gezond wil eten. Zorg dat je je doel, wens etc op papier hebt staan zodat je het er bij kunt pakken in tijden van nood.
Maandag…
Maandag gaan de schooldeuren virtueel open. Ik ben benieuwd hoe het met de kinderen gaat.
Je kunt met de klas stil staan bij de missie die je eerder dit jaar gemaakt hebt. Hoe willen we het de komende twee weken online hebben met elkaar. Wat is de gewenste situatie? Maak er denkbeeldig een foto van of misschien kun je er wel een echte foto of tekening van maken.
Welke hindernissen kunnen we tegenkomen of welke situaties zorgen ervoor dat we ons doel niet gaan halen. Hoe kunnen we omgaan met de hindernissen.
Maak samen met de klas een plan over welke concrete acties jullie gaan ondernemen. Wat ga je doen, wanneer, waar, hoe en met wie. Maak een als…dan…plan.
Ik wens je een mooie start met elkaar!
Een verschillige groet,
Jelly