Werken aan positieve groepsvorming met Klasse(n)Pad, het kan! Alles is af!!!!🥳.Klasse(n)Pad is een speelse manier om regie te voeren op groepsvorming en gedrag in de klas door de thema’s die spelen te begeleiden. Wil je meer weten over het materiaal lees dan hier verder. Het is een droom die uitgekomen is. Bewust werken aan positieve groepsvorming, elke dag weer. Iedere leerkracht weet hoe fijn het is om te werken met een groep waar de groepsdynamiek positief is. Waar de informele afspraken overeenkomen met de formele afspraken. Wij krijgen vaak het tegenovergestelde te horen: “Op het plein is er regelmatig gedoe. In de pauze gaat het eigenlijk dagelijks mis. De jongens houden erg van voetballen maar het eindigt altijd met ruzie en dan komen ze boos binnen. Ik sta op het punt om het voetbal te verbieden. Maar ja, ik snap ook wel dat dat geen echte oplossing is voor het probleem. Ik baal enorm. Elke keer na de pauze moet ik eerst brandjes blussen voordat ik weer kan beginnen met de les. Het kost me veel lestijd. Ik raak achter met mijn programma en dat geeft me onrust.” Herken je dit? Dat er gedoe is in de groep? Ik kom het heel veel tegen bij groepen. En eenmaal daar beland lijkt het heel lastig om dit proces te keren. Wij merken dat veel leerkrachten en intern begeleiders niet goed weten hoe dit aan te pakken. We zijn snel geneigd om naar individuele kinderen te wijzen, terwijl de oplossing daar vaak niet ligt. En zo ontwikkelde ik jaren geleden de RESPECT-aanpak om te werken aan positieve groepsvorming en daar hebben we nu een nieuw hulpmiddel bij: Klasse(n)Pad.

Werken aan positieve groepsvorming met Klasse(n)Pad

Groepen ontwikkelen zich langs vijf fasen. Dit is een dynamisch gebeuren. Groepen zijn zo sterk of zo zwak als de kracht van hun onderliggende relaties. Onderweg kom je van alles tegen in een groep: conflicten op het plein, korte lontjes, machogedrag, bemoeien met elkaar, jaloezie, sterk reageren op elkaar, onverschilligheid, enzovoort. Soms zit je ineens in een fase waarin ‘meidenvenijn’ zich voordoet of ‘haantjesgedrag’ een ding is (thema Stoer en Stiekem). En de vraag is voortdurend: Hoe lossen wij dit met elkaar op. Niets heeft betekenis van zichzelf. In een groep bepaal je steeds samen met elkaar wat waardevol is en wat waardeloos. En zo ging ik steeds meer naar thema’s kijken in groepen.  Elke groep heeft zo zijn eigen thema’s waar in een schooljaar tegenaan gelopen wordt. Door samen stil te staan bij wat een groep waardevol vindt en dit om te zetten in gedrag, ontstaat er niet alleen gemeenschappelijke taal, maar ook gemeenschappelijk gedrag: dit is wat we in deze situatie zeggen, dit is wat we in deze situatie doen. Dit gaat niet vanzelf. Dit vraagt professionele begeleiding. En die professional dat ben jij.

Thema’s en Regie voeren  

Als je mij al langer volgt dan weet je dat Regie voeren een sleutelwoord is en dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Regie voeren is een de club van A naar B begeleiden. Daarvoor doe je onderzoek met elkaar, bepaal je wat B is en begeleid je, faciliteer je dit proces. Regie voeren gaat ook over het omgaan met tegenstrijdig belangen en het verbinden van deze verschillende belangen. En ik zie echt heel vaak dat hier de basis ligt voor het probleem. Dus een vraag aan jou: Je wilt van A naar B. Van veel ruzie met elkaar naar fijn spelen met elkaar. Voordat je verder leest. Schrijf eens op hoe je dit doet. Hoe voer jij daar regie op? Hoe begeleid je of faciliteer jij dat proces. Houd het klein. En hoe zorg je ervoor dat de klas eigenaar blijft van de wens om fijn met elkaar te spelen. Dus niet:

  • Ik wil niet dat jullie…
  • Moet ik nu weer zeggen dat….
  • Hoe vaak heb ik het nu al uitgelegd…
  • Tja als je zo doet…dan krijg je natuurlijk ook ruzie…
  • Hou daar nou eens mee op! 
  • ………….😤

Maar:

  • Het valt me op dat…. 
  • Is dit wat jullie willen?
  • Wat maakt dat het mis gaat?
  • Wat vinden jullie nog lastig hierin?
  • Dus als ik het goed begrijp dan willen jullie leren hoe….
  • En vanaf dat moment faciliteer je dit proces. 

Klasse(n)Pad

Concrete tools

En zo ontstond in de zoektocht naar het faciliteren van dat proces concrete tools voor leerkrachten, Klasse(n)Pad. Hoe maak je van een ‘moeilijke’ of ‘dynamische’ groep een fijne groep. Hoe zorg je ervoor dat de groep leert om het fijn te hebben met elkaar. Iets wat ze allemaal het liefste willen. Hoe leren wij onze kinderen met elkaar samen te leven en samen te werken. En ik weet dat het niet makkelijk is. Ik zie vaak uitgeputte leerkrachten die in de overleefstand staan, die het niet meer weten.  

Wat is Klasse(n)Pad?

Klasse(n)Pad is een speelse manier om integraal regie te voeren op groepsvorming, groepsdynamiek en gedrag in de klas. Dit doe je door de thema’s die je in de groep tegenkomt te (h)erkennen en op een speelse manier te begeleiden. Door gerichte activiteiten te doen met elkaar leer je leerlingen spelenderwijs het thema meester te worden en de vaardigheden aan te leren die  dig zijn om dit te kunnen. Dit doe je door te reflecteren, te spiegelen, te onderzoeken, te oefenen en te evalueren. Elke klas volgt hierin zijn eigen Pad.  Denk aan kinderen die door heel dominant gedrag te vertonen heel bepalend zijn in een klas, daardoor zorgen voor een negatieve (soms angstige) sfeer. Hoe gaaf is het dat als je heel bewust aan een aantal knoppen draait, je dit proces positief beïnvloedt voor alle partijen: de leerling, de groep en natuurlijk de leerkracht. O ja en niet te vergeten de ouders. Want als het in een groep lekker loopt zijn ouders ook tevreden. En omdat we visueel werken met een poster kunnen ouders hierin ook heel mooi meegenomen worden. Wil jij ook meer grip krijgen op het gedoe? Ben je nieuwsgierig naar wat Klasse(n)Pad hierin kan betekenen? Klik dan hier 😃  

Met een verschillige groet,

Jelly