Januari 2022, pffff mijn groep (6) was een heftig clubje. Er was zoveel onrust in de tent dat lesgeven haast niet meer mogelijk was. Gesloopt was ik na een dag lesgeven. Kinderen reageerden voortdurend negatief op elkaar, ik moest elke pauze mee naar buiten omdat er snel conflicten ontstonden waarin kinderen ook echt met elkaar op de vuist gingen.
Nogmaals ik was gesloopt na een lesdag en dan moest ik vervolgens nog al mijn “overige” taken uitvoeren. Uit wanhoop, of dat het juiste woord is twijfel ik nog steeds over, heb ik een oproep in een Facebookgroep geplaatst met de vraag of er collega’s waren die mij tips en/of handvatten konden bieden. Na een weekend lang onderzoek te hebben gedaan kwam ik uiteindelijk bij Klasse(n)kracht uit en is er snel daarna een intakegesprek geweest.
Uiteindelijk wilde ik met de juiste begeleiding en handvatten de dynamiek in de groep verbeteren om deze goed over te kunnen dragen aan mijn collega van groep 7.
Traject met Klasse(n)Kracht
Er werd ons een licentiespecialist Klasse(n)kracht toegewezen, Nicole Megens. Nicole kwam observaties uitvoeren in de groep. Er werd daarbij zowel naar leerlingengedrag als leerkrachtgedrag gekeken en er volgde steeds een nagesprek waarin haar bevindingen gedeeld werden. De observaties waren nogal wisselend.
In de ogen van de leerlingen was ik de “leider” van de klas, mijn collega werd daardoor eigenlijk minder geaccepteerd, soms zelfs helemaal niet. Gevolg was dat de leerlingen bewust opzoek gingen naar grenzen en gedrag vertoonden waar je erg van kon schrikken.
Conclusie was duidelijk: deze groep heeft aandacht nodig en er moet nog meer ingezet worden op de groepsvorming. We zijn in gesprek gegaan met de leerlingen, hebben hun wensen en klachten aangehoord en uiteindelijk hebben we gezamenlijk (door leerlingen en leerkrachten) een heldere groepsmissie opgesteld. Van daaruit zijn we gaan brainstormen over de klassenregels en zijn er uiteindelijk 4 regels uitgekozen die ons zouden gaan helpen om de groepsmissie te gaan bereiken.

De kracht van de missie
De kracht van de missie is dat leerlingen de keuze maken welke regels zij belangrijk vinden, als leerkracht begeleid je dit proces. De begeleiding van Nicole was zeer helpend, vooral het sparren over wat de volgende stappen waren in het groepsvormingsproces was iets waar ik veel energie uit haalde. Langzaamaan merkte ik dat de situatie verbeterde: er werd minder gereageerd op elkaar en er kwam op sommige momenten zelfs wat positiviteit in de groep en niet geheel onbelangrijk: we kwamen weer wat meer aan het leren toe!
De doelen voor deze groep waren zeker nog niet bereikt toen de formatie besproken moest worden. Er was één duidelijke boodschap… Ik ging fulltime mee naar groep 7 om het groepsvormingsproces nog meer te sturen en stimuleren en het Klasse(n)Pad verder in te kunnen zetten. Ik had de smaak nu te pakken.
Klasse(n)Pad
Hard werken, de juiste begeleiding, inzet van de leerlingen en van mezelf hebben ervoor gezorgd dat ik op dit moment een TOTAAL andere groep heb dan januari 2022. Er heerst een gezellige sfeer in de klas, de leerlingen hebben meer respect naar elkaar, er kan worden samengewerkt en we komen de hele dag toe aan leren. Het leerproces zit in een opwaartse spiraal en ik haal weer energie uit het voor de klas staan. De interactie tussen mij en mijn klas, waar ik voor het tweede jaar leerkracht van ben, kan op dit moment in mijn ogen niet beter. Ik verbaas mezelf nog dagelijks over wat Klasse(n)Pad en de begeleiding, de inzet van leerlingen en leerkracht kan betekenen voor een klas.
Het fijne aan het werken met Klasse(n)Pad is dat ik mijn leerlingen op een gestructureerde manier het gewenste gedrag aan kan leren en kan oefenen met de competenties die zij nodig hebben om sociaal wenselijk gedrag te kunnen vertonen. Per periode beoordeel ik welk thema van Klasse(n)pad het meest speelt in de groep en aansluit bij de behoeften van mijn leerlingen.
Richard Rietveld, OBS de Veldrakker. Trotse leerkracht van groep 7a 😃.


Ik hoef er volgens mij niet bij te zetten hoe ongelooflijk gaaf ik dit verhaal vind hè?
Elke keer wanneer ik een evaluatie onder ogen krijg, krijg ik kippenvel. Zo gaaf om te lezen hoe niet alleen een groep leert genieten van elkaar maar dat ook de leerkracht daardoor zoveel meer in haar of zijn kracht staat. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat leerkrachten en leerlingen het fijn hebben met elkaar hebben op school. En na tien jaar is het supergaaf dat we een team van Licentie Specialisten hebben die deze missie mede helpt vormgeven. Merk je dat je ook echt aan het worstelen bent of dat het onveilig is in de groep. Weet dat het echt anders kan
Ja… dit was mijn grootste uitdaging tot nu toe! Heb soms ook echt getwijfeld: gaat dit lukken? 🙈 Maar mede door de positiviteit en inzet van de leerkracht én de ondersteuning van de directeur en IB-er hebben we het tij weten te keren. Ben zó trots op dit proces. Het was écht een pittige klus, maar met een super mooi resultaat: de
Leerkracht en kinderen gaan weer met plezier naar school!
Gaaf hè Nicole om dat zo samen voor elkaar te krijgen. Het is een proces met elkaar. Dat geldt voor de kinderen, maar ook voor collega’s en begeleiders. Mooi!