Ik kreeg een mailtje van een leerkracht. Ze schreef me het volgende: Vandaag deed ik de geheime vriend in de groep. Niet een hele week, maar gewoon één dag. Ieder kind trok een beurt stokje. Ik deed zelf ook mee. Vooraf onderzochten we nog even met elkaar wat je kunt doen/zeggen om aardig voor elkaar te zijn. En vooral ook hoe we het elkaar natuurlijk niet te makkelijk moesten maken en dus voor meer kinderen extra aardig moesten zijn. 

Iedere pauze herinnerde ik ze er weer even aan en deed ik ook een korte check: Wijs naar degene waarvan jij DENKT dat hij of zij je geheime vriend is. En: doe je armen over elkaar als je echt geen idee hebt. Aan degene die geen idee heeft vraag ik dan: hoe komt het? Heb je niks gemerkt of heb je keuzestress? Bij het eerste zeg je dat de geheime vriend nog even aan de bak moet en bij het tweede dat ze het je dus echt heel moeilijk maken. 

Best wel een beetje awkward juf…

Er kwam ook reactie uit de groep over meisjes en jongens: “Als je als jongen een meisje hebt getrokken is het best wel een beetje awkward, Juf. Straks denken ze dat je verliefd bent!” Ook dit met elkaar besproken. Tijdens deze oefening is niemand verliefd en zijn we vooral de geheime vriend met elkaar aan het spelen.

Maar nu komt het. Het meisje wat ik zelf had getrokken zit eerlijk gezegd een beetje in mijn allergie: ze liegt (🤔 hanteert een alternatieve waarheid of heeft ergens geen actieve herinnering meer van), zoekt vaak de grens op en maakt weinig contact met anderen of met mij als leerkracht. Ik werd me er tijdens de oefening bewust van dat ik haar ook wat op afstand houd. Dus ik moest echt even aan de bak en moeite doen om aardig tegen haar te zijn! Poeh, dat was best wel even een confrontatie met mezelf en een uitdaging, Het mooie was dat we in de loop van de dag steeds meer contact met elkaar kregen. Zo’n simpele oefening met zoveel bewustwording en ook effect. 

Aan het eind van de dag gingen we om de beurt raden wie hun geheime vriend was en waarom. En of het ook klopte of wie het dan wel was. En of ze dat herkende. Dit meisje koos direct mij. Ze zei dat we veel meer gepraat hadden vandaag. Veel andere zeiden: gelukkig, juf is al ontmaskerd, want zij doet altijd aardig tegen mij.
Maar ik realiseerde me toen eigenlijk pas dat ik dit meisje weinig positieve aandacht heb gegeven dit schooljaar. En dat ik haar vandaag een stuk meer ben ga waarderen.
Mooi moment om zelf even te voelen hoe lastig deze oefening is. En hoe gaaf om je te realiseren dat door bewust contact te maken er al onmiddellijk iets verandert. 

Je weet natuurlijk al dat contact tussen leerkracht en leerling hartstikke belangrijk is en zeker waar het gaat om effectief onderwijs en de ontwikkeling van de leerling. Dit contact biedt een unieke kans voor communicatie, begrip en ondersteuning. Hier zijn enkele redenen waarom dit contact zo belangrijk is:

  1. Individuele aandacht: Een leerkracht kan de behoeften en sterke punten van elke leerling beter begrijpen door direct contact te hebben. Zo kun je onderwijs op maat bieden en differentiëren waar nodig, wat de leerling helpt om optimaal te leren en te groeien.
  2. Ondersteuning: Contact tussen leerkracht en leerling creëert een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Leerlingen die zich door jou als leerkracht gezien voelen, voelen zich vaak meer op hun gemak. Dit maakt dat het makkelijker wordt om problemen, zorgen of vragen met  jou als leerkracht te delen. Zo kun jij weer emotionele ondersteuning bieden en helpen bij het oplossen van problemen, wat het algehele welzijn van de leerling weer ten goede komt.
  3. Motivatie en betrokkenheid: Door regelmatig contact met jou als leerkracht te hebben, voelen leerlingen zich meer betrokken bij het leerproces. 
  4. Feedback en evaluatie: gerichte feedback helpt leerlingen bij het begrijpen van hun sterke en zwakke punten en stelt hen in staat om hun gedrag aan te passen.
  5. Rolmodel en inspiratie: (misschien wel de meest onderschatte reden) Als leerkracht kun je een enorme positieve invloed op leerlingen uitoefenen door te fungeren als rolmodellen en inspiratiebronnen. Vooral op het het gebied van persoonlijke groei, karaktervorming en waarden. 

In essentie helpt het contact en de verbinding  tussen jou en de leerling bij de totale ontwikkeling van de leerling. Het creëert een positieve leeromgeving, waarin leerlingen zich gewaardeerd, begrepen en ondersteund voelen. Het bevordert niet alleen academisch succes, maar helpt ook bij de persoonlijke groei en het welzijn van de leerlingen! Welke leerling(en) mag door jou meer gezien worden? 

Fijne week!
Met een verschillige groet,
Jelly