“Het gaat goed hier!!!!”
Ik hoor een blije leerkracht die de kracht van routines heeft ontdekt. En ik ben onmiddellijk nieuwsgierig. Vertel… wat gaat hier allemaal goed?
“Oooo het is echt een wereld van verschil; ze luisteren, er is minder lawaai, ze zijn veel meer met hun werk bezig en ze blijven zelfs op hun stoel zitten!”
Ongeveer vijf weken geleden had ik een intake met deze leerkracht van groep 4. Ze beschrijft hierin een stel zeer enthousiaste kinderen die ongelooflijk veel te melden hebben aan elkaar. Tijdens het werken is er veel lawaai in de klas en ze zijn druk met elkaar bezig ipv. met het werk. Overgangsmomenten duren lang en er is veel lawaai. Leerkracht vertelde me dat er al heel veel geprobeerd was: boos worden, mopperen, herhalen van de afspraken, rituelen als in je handen klappen en terugtellen, stoplicht, maar het werkt allemaal niet. In vrije momenten zijn er veel conflicten.
De kracht van regels en routines
Ik vraag haar hoe het volgens haar komt dat het goed gaat? Wat doe je nu anders waardoor je deze verandering voor elkaar krijgt? Het valt even stil. En dan zegt ze: Bewustzijn en routines. Ik ben me veel meer bewust geworden van wat ik te doen heb. Ik was hiervoor veel te snel voor de kinderen, ik was niet helder in het uitspreken van mijn gedragsverwachtingen en ik nam niet de tijd om de regels om te zetten naar routines.
“We hebben allereerst heel helder gemaakt met elkaar wat voor groep we willen zijn, samen met de kinderen hebben we de bouwstenen geformuleerd en ik ben er veel concreter mee bezig. Alleen de foto’s al maken mega verschil. Ik had echt niet verwacht dat zoiets kleins zoveel verschil zou maken. Dat ik dat zelf niet bedacht heb😃. De activiteiten die ik nu doe met de klas staan in verbinding met de bouwstenen. Ik reflecteer samen met de kinderen. Er ontstaan nu echt routines. Ik merk dat ik van degene die de hele tijd druk was met overal op te reageren me veel meer de begeleider van de klas voel. We doen het samen en de kinderen genieten ook enorm van dat het steeds beter gaat. Ik ben echt heel trots en blij en ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat dit zou gaan gebeuren.
Echt het is zo simpel als je weet hoe het werkt”. ☺ – Leerkracht groep 4.
De kracht van gesprekken met kinderen
De intern begeleider, die we altijd actief betrekken bij dit proces vult aan:
De gesprekjes met de kinderen hebben ervoor gezorgd dat de groep met een schone lei verder kon, dat er oud zeer is opgeruimd. Er wordt gewerkt met het S.T.O.R.M. kaartje bij conflicten, zodat dit niet meer met de hele groep erbij besproken hoeft te worden en het in 10 minuten de aandacht heeft gekregen die het nodig had. Er is een bewustzijn bij de kinderen gekomen t.a.v. wat er van invloed is om in een leuke groep te zitten, dat ze daarin hun eigen rol hebben leren pakken, dat ze met elkaar een positieve groep willen zijn en dat er op dit moment een positieve sfeer in de groep is. Vaak hoorde ik de vraag: ‘Wat gebeurt er nu?’ Door vragen te stellen zijn de kinderen zelf verantwoordelijk gemaakt voor hun proces. Ze zijn erbij betrokken.
Klasse(n)Kracht heeft ons op drie lagen veranderd:
- Op schoolniveau is er een bewustzijn gekomen m.b.t. gedrag leerlingen: Wat wil deze leerling of deze groep ons zeggen? Dit zorgde voor een andere mindset.
- Op leerkrachtniveau is er grip gekomen: leerkrachten hebben plezier, zijn zich bewuster van wat er gebeurt en hebben grip op het groepsproces.
- Op leerling niveau, hebben de leerlingen gemerkt dat reflectie ertoe doet. De kinderen hebben wat te zeggen, doen mee, je doet het samen, worden betrokken.
RESPECT-aanpak
Steeds meer scholen, leerkrachten krijgen grip op dynamische klassen vanuit een mooie RESPECT-volle manier. En het raakt me elke keer weer als ik zie hoe dat wat als uitzichtloos ervaren wordt, omgeturnd kan worden naar iets wat weer plezier en energie geeft.
Specialisten Klasse(n)Kracht in de school kunnen echt regie voeren op de sociale veiligheid, groepsdynamische processen en gedrag. Samen met de collega’s voeren ze gesprekken, doen observaties als dat nodig is en werken preventief. Nieuwe collega’s worden ingewerkt in Klasse(n)Kracht zodat voorkomen wordt dat bij wisseling van personeel het gedachtengoed de school verlaat.
“Wij hebben eigenlijk geen “moeilijke” groepen meer omdat we preventief veel sterker zijn, we signaleren veel eerder waar een groep dreigt vast te lopen, welk thema extra aandacht nodig heeft”.
“Doordat we een regiegroep hebben met opgeleide Specialisten Klasse(n)Kracht kunnen we heel snel reageren en collega’s ondersteunen,”
Wil je ook collega’s kunnen begeleiden bij ingewikkelde groepsdynamische processen? Een bijdrage leveren aan de sociale veiligheid binnen je school? Ervoor zorgen dat collega’s blijven genieten van hun vak?
In september start de nieuwe Post HBO opleiding Specialist Klasse(n)kracht. Grijp je kans zou ik zeggen. Er is beperkt ruimte, en het is supergaaf om te doen.Nieuwsgierig? Klik hier>>>
Ik wens je een fijn weekend!
Met verschillige groet,