En Noord… hoe was jullie eerste week? Hoe was het om je groep te ontvangen? Ik hoorde op de radio dat ze in Lelystad bij gebrek aan personeel de muur ertussen uitgehaald hebben en met 52 leerlingen gestart zijn. Lijkt me ff slikken als je terugkomt van vakantie. Kan een mooie uitdaging zijn om je onderwijs anders in te gaan richten, maarrrr ik mag hopen dat daar dan ook de benodigde begeleiding op gezet wordt.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat jouw kernwaarden zijn?

Waarom is het belangrijk om zicht te hebben op je kernwaarden, vraag je je misschien af? Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen, het zijn jouw meest belangrijke drijfveren waarover niet te onderhandelen valt. Het is het waarom van je handelen. Maar omdat het zo eigen is, ben je je daar vaak niet bewust van. Je gaat het merken als je omgeving niet aansluit bij jouw kernwaarden. Dan ervaar je frustratie of stress.
 

Belangrijke kernwaarden

Als eerlijkheid een belangrijke kernwaarde voor je is, kan het zijn dat je echt geraakt wordt als kinderen tegen je liegen. Wetende dat er een periode is in de kindertijd dat ‘liegen’ erbij hoort (zo tussen 7-9 jaar) en je bent leerkracht van groep 4 of 5 dan kun je het wel eens zwaar hebben. Of als respect een kernwaarde is van jou, en je hebt een aantal kinderen in je klas die daar een andere invulling aan geven, dan zou je wel eens flink uit de bocht kunnen vliegen als je ziet dat kinderen respectloos met materiaal of andere kinderen omgaan. Of als je collega andere kernwaarden in zijn of haar top 3 heeft staan dan jij, kan dat ook wat frictie teweegbrengen. Die kan bijvoorbeeld denken ‘joh, waar maak je je druk over, zo erg is dat toch niet’. En voor je het weet voel je je niet gehoord.

Waarom je iets doet

Als je googelt op kernwaarden dan zie je vooral dat deze gekoppeld worden aan een bedrijf (althans dat laat mijn algoritme mij zien…geen idee wat jij te zien krijgt). ‘Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen een bedrijf. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar een bedrijf voor staat. Met kernwaarden geef je aan waarom je iets doet en hoe je het doet.’

klassenkracht-blog-als-je-oordeelt (1)

Met de wind mee waaien

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar ‘vroeger’ geen weet van had. Ik deed maar wat. Ik waaide met de wind mee en ik had ook niet echt een einddoel voor ogen. Een wijs mens zei ooit tegen mij:’ Jouw leven ontrolt zich aan de omstandigheden’, althans zo herinner ik het me. Ik heb er lang op lopen kauwen.

Als je niet weet wat je kernwaarden zijn, is het ook lastig om stress en ongewenste situaties te bespreken of te veranderen. Simpelweg omdat je geen idee hebt waar je last van hebt, laat staan dat je weet wat te doen om het te veranderen.

Als je je kernwaarden weet helpt het om je gedrag daarop af te stemmen. Hoe duidelijker jij weet wie jij bent, wat jij belangrijk vindt, hoe beter jij je gedrag in lijn kunt brengen met jouw kernwaarden. Het geeft richting aan je keuzes en richting. 

Vrijheid

Zo is voor mij vrijheid een hele belangrijke kernwaarde. Op het moment dat ik in een omgeving zit waar mensen voor mij gaan bepalen wat ik wel of niet ‘moet’ doen, begint het echt aan alle kanten te jeuken en wil ik vooral weg. Het is dan ook niet gek dat ik ZZP’er ben geworden. Dat past mij als een jas.  

Leerzame momenten

Je kernwaarden zijn ook de maatstaven met behulp waarvan je je eigen gedrag en dat van anderen beoordeelt. En je herkent misschien ook wel dat je gedrag niet altijd correspondeert met je kernwaarden. Dat zijn leerzame momenten.

Iedereen hoort erbij

Door met een klas in gesprek te gaan over ‘wie willen wij zijn als klas’ en ‘hoe willen we met elkaar omgaan’, voer je eigenlijk een gesprek dat gaat over onderliggende kernwaarden; wat vinden wij belangrijk met elkaar.

Zo vinden kinderen het heel vaak belangrijk dat “Iedereen erbij hoort”, maar in de praktijk levert dat best nog wel eens problemen op. Het bijbehorende gedrag gaat niet vanzelf.
Dat vind ik ook gaaf aan de start van een nieuw schooljaar. 

klassenkracht-blog-als-je-oordeelt-1

Nu valt het mooi in elkaar

Afgelopen week had ik op een school de aftrap van het Teamtraject Klasse(n)Kracht®. Aan het eind van de bijeenkomst kreeg ik als feedback hoe e.e.a. in elkaar viel. Ze deden altijd al veel activiteiten bij de start van het nieuwe jaar rondom ‘welkom’ en ‘kennismaking’, maar realiseerden zich nu dat dit toch voornamelijk losse activiteiten waren. 

Nu valt het mooi in elkaar. Eerst die stip op de horizon, dan samen met de groep het onderzoek doen naar de missie, vervolgens afspraken of bouwstenen maken en die visualiseren en concretiseren.  Om vervolgens op zoek te gaan naar bijpassende activiteiten zodat je heel bewust regie gaat voeren. Jij als leerkracht faciliteert het proces. Leerlingen voeren uit. Dat is waar de pijler Regie voeren op Regels, Routines en Rituelen over gaat. 

Ik wens Noord een fijne 2e week en Midden een mooie start! 

En…ben je nieuwsgierig naar de RESPECT©-aanpak? Wil je ook leren werken en denken vanuit de RESPECT©-aanpak van Klasse(n)Kracht® …weet dat ik een mooie praktische online training voor je klaar heb staan.

Met verschillige groet,

Jelly 
Klasse(n)Kracht®