Herken je al gedrag dat hoort bij de afscheidsfase? Oudste kleuters die ineens ander gedrag laten zien. Zich niet meer aan de afspraken houden, `zich misschien wel een beetje afzetten tegen de jongste kleuters. Want hé, wij zij de oudsten. Wij gaan naar groep 3 en dus luisteren we soms wat minder goed naar de juf.
Of neem de achtste groepers, verjaardagen worden en masse met de hele klas gevierd. Iedereen mag komen of misschien zie je wel vriendschappen ineens uit elkaar vallen en vraag je je af wat er aan de hand is. Eén ding is zeker. De afscheidsfase doet zijn intrede.
Het hele schooljaar bouw je een relatie op met je klas. Je draagt niet alleen kennis over maar je besteedt ook aandacht aan de sociale omgang met elkaar. In het allerbeste scenario heb je een groep die het fijn heeft met elkaar. En dan aan het einde van het schooljaar, meldt de afscheidsfase zich. Misschien denk je wel dat dit alleen van belang is voor de laatste groep, maar dat is niet waar. Het is eigenlijk essentieel voor alle klassen. Waarom is de afscheidsfase voor elke groep belangrijk en hoe kun je dit het beste aanpakken?
Waarom de Afscheidsfase zo belangrijk is?
- Emotionele verbindingen versterken: Gedurende het schooljaar vormen leerlingen sterke banden met hun klasgenoten en leerkracht. De afscheidsfase biedt de mogelijkheid om deze emotionele verbindingen te versterken en waardering te tonen voor de tijd die samen is doorgebracht. Het helpt leerlingen om te begrijpen dat veranderingen in het leven normaal zijn en dat ze kunnen omgaan met afscheid nemen
- Reflectie en groei: De afscheidsfase biedt een mooie gelegenheid voor leerlingen om terug te kijken op hun persoonlijke groei maar ook op de ontwikkeling van de groep gedurende het afgelopen schooljaar. Wat was onze missie? Waar wilden we aan werken? Wat is daarvan gelukt? Werk je met KlassenPad dan doorloop je het jaar misschien wel m.b.v. de foto’s die je gemaakt hebt tijdens het proces. Door te reflecteren op hun prestaties, uitdagingen en successen, kunnen ze inzicht krijgen in hun sterke punten en gebieden waarop ze zich nog kunnen ontwikkelen. Dit bevordert zelfbewustzijn en helpt hen te groeien als individuen
- Voorbereiding op de volgende fase: Het maakt niet uit welke groep je hebt, de afscheidsfase is ook een moment om vooruit te kijken naar de volgende fase. Het kan gaan om de overgang naar een hogere groep, een nieuwe school of zelfs de overgang naar het voortgezet onderwijs. Door bewust aandacht te besteden aan de afscheidsfase, kunnen leerlingen zich beter voorbereiden op deze veranderingen en met meer vertrouwen de volgende stap zetten.
Hoe pak je de Afscheidsfase het beste aan?
- Maak tijd en ruimte vrij: Plan bewust tijd in het lesrooster om de afscheidsfase te bespreken en activiteiten te organiseren. Creëer een veilige en ondersteunende omgeving waarin leerlingen hun gevoelens kunnen uiten, vragen kunnen stellen en hun ervaringen kunnen delen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor zowel individuele als groepsreflectie.
- Reflecteer en vier: Stimuleer leerlingen om terug te kijken op het afgelopen jaar en hun persoonlijke groei te benoemen. Moedig hen aan om positieve ervaringen te delen en elkaar te bedanken voor de ondersteuning gedurende het jaar. Organiseer een feestelijke afsluiting waarin leerlingen hun successen kunnen vieren en afscheid kunnen nemen van elkaar.
- Ondersteun de overgang: Bied specifieke begeleiding aan leerlingen die een overgang maken naar een nieuwe klas of school. Organiseer kennismakingsactiviteiten, waarbij ze de kans krijgen om hun nieuwe leerkracht of klasgenoten te ontmoeten. Bespreek eventuele zorgen en geef praktische tips om de overgang soepel te laten verlopen.
- Blijf beschikbaar: Houd contact met oud-leerlingen en geef ze de mogelijkheid om terug te komen en hun ervaringen te delen. (Wie staat er als eerste naast je bureau denk je?) Dit helpt niet alleen de huidige leerlingen om te zien dat de afscheidsfase een nieuw begin markeert, maar biedt ook voortdurende ondersteuning aan degenen die de school hebben verlaten.
Dus…
De afscheidsfase in het basisonderwijs is van cruciaal belang niet alleen voor de laatste groep, maar voor alle klassen. Het biedt leerlingen de gelegenheid om emotionele verbindingen te versterken, te reflecteren op hun groei en zich voor te bereiden op de volgende fase in hun onderwijsloopbaan. Door de afscheidsfase op een doordachte manier aan te pakken, kun je waardevolle lessen en herinneringen creëren die een blijvende impact hebben. Dus geniet van deze fase, help je leerlingen bij het afscheid nemen, reflecteren en vooruitkijken naar een toekomst vol nieuwe mogelijkheden. En om je hierbij te ondersteunen heb ik een e-book voor je klaar staan met verschillende ideeën. Neem er de tijd voor en geniet ook vooral van deze fase.
Klik hier om het gratis e-boek te downloaden>>>
Met een verschillige groet,