“One day Alice came to a fork in the road and saw a Cheshire cat in a tree. Which road do I take? she asked. Where do you want to go? was his response. I don’t know, Alice answered. Then, said the cat, it doesn’t matter.” __

Dit is de meeste gemaakte fout bij groepsvorming. Waarom? Omdat je vaak geen idee hebt of een te globaal idee. Voor mij is dat in ieder geval jaren het geval geweest. Ik had geen idee waar ik naar op weg was en daardoor liet ik mijn leven meer bepalen door de omstandigheden die zich voordeden.

De meest gemaakte fout bij groepsvorming is dat we vaak geen idee hebben waar we naar op weg zijn, en hoe we tijdens de verschillende fasen door het jaar heen een groep moeten begeleiden. Het overkomt ons heel vaak. Dus:

Begin met het eind voor ogen

Weet jij waar je naar toe wil met je groep? Cognitief is het vaak helder, want dat bepaalt de methode zo ongeveer. Maar qua groepsvorming? Wat voor groep wil jij graag hebben?

Maak een woordveld of schrijf eens op voor jezelf wat je zou willen. En stel je dan voor dat dit ook in het komende jaar gaat gebeuren.

  • Wat zie je dan?
  • Wat doen jouw leerlingen dan?
  • Hoe gaan ze met elkaar om?
  • Hoe praten ze met elkaar?
  • Maak het zo concreet mogelijk.
  • En wat betekent dit voor jou?
  • Hoe ga jij daar regie op voeren?
  • Hoe ga jij ze dit gedrag leren?

Forming en Norming gaan hand in hand.

Ik blijf het roepen: Vanaf dag 1 voer je regie op hoe jij wilt dat de kinderen met elkaar omgaan. Je voert geen regie door te zeggen hoe jij het perse wilt hebben, nee je gaat dit samen met de groep doen zodat er ook onmiddellijk commitment is.

Maak een groepsmissie! (klik hier voor het blog Klaar voor de Start!). Maak een moodboard of grote wandposter waarin leerlingen zichtbaar maken wat voor groep zij willen zijn, hoe zij met elkaar willen omgaan etc. of laat ze een verhaal schrijven waarin ze terugkijken op dit schooljaar. Ze stellen zich voor wat ze met elkaar hebben meegemaakt, welke fijne dingen ze beleefd hebben met elkaar, maar ook welke nare dingen er gebeurd zijn en hoe ze dat op een goede manier met elkaar hebben opgelost.

Een leerkracht verwoorde het als volgt: Starten met een missie is voor mij nu zo logisch. Grappig hoe snel dat eigen is geworden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik dat eerder niet deed. Door de training snap ik nu veel beter wat er in een groep kan gebeuren en weet ik wat ik daar nu als leerkracht mee kan. 

Laat kinderen met elkaar een naam bedenken voor hun groep. Als dit is wat we met elkaar willen, wat moeten we dan met elkaar afspreken? Maak gezamenlijke regels en afspraken. Deze waarden, afspraken en regels pak je er regelmatig bij om met de leerlingen te bespreken of we als groep nog wel op koers zijn. (zie ook hst 7 boek Klasse(n)Kracht: met RESPECT voor de Klas!).

5 tips voor een leuke kennismaking

  1. Besteed aandacht aan wie jij bent! Stel je zelf voor. Wie bij jij? Waar hou je van? Wat is jouw hobby? Wat is jouw passie? Wat doe je graag? Hoe woon je? Hoe leef je? Waar ben je op vakantie geweest? Met wie woon/leef je samen. Kun je daar iets van laten zien? Echt kinderen houden er van. En laat ze zichzelf ook gaan voorstellen op een creatieve manier.
  2. Besteed aandacht aan elkaar, aan kennismaking, aan vakantieverhalen, aan wat kinderen allemaal hebben meegemaakt, gedaan. Hang bijvoorbeeld een landkaart op in de klas, hang er foto’s in waar kinderen geweest zijn en wandel zo de komende dagen eens door de wereld. Hier kun je misschien wel allerlei werkvormen aan verbinden die je kunt linken aan Aardrijkskunde.
  3. Maak op basis van de gewenste situatie afspraken en regels samen met de kinderen en voer er vervolgens regie op! Voorkom dat jouw afspraken behang worden!
  4. Doe veel kennismakingsactiviteiten. Zorg dat kinderen elkaar leren kennen; dus veel rouleren van tweetallen. (zie gratis te downloaden e-book: Aan de slag met Groepsvorming op www.klassenkracht.nl)
  5. Stel je koers bij als je merkt dat je afdrijft. Doe dit samen met elkaar. Alleen al de vraag: ‘Wat gebeurt er… , is dit wat we willen?‘ nodigt uit (maar wel alleen als je dit neutraal kunt doen).

 

MAAK ER EEN MOOIE START VAN!

Jij maakt het verschil!

En als je denkt dat dit blog ook voor anderen interessant kan zijn? Stuur het door!!!

Een verschillige groet,

Jelly