“Zo, groep 7/8 kiest voor het afscheid nemen door ruzie. Dan doet het minder pijn (denken ze)… maar het is slopend. Ik heb ze vanmiddag maar gevraagd nog eens na te denken over die keus”.

of: “Ze kruipen nog net niet bij elkaar op schoot, maar het zit er wel heel dicht tegen aan”.

Heerlijk die berichten. Het is precies volgens het boekje. Kan soms zo lekker duidelijk zijn. Vitten of klitten, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Afscheid nemen na soms 8 jaar basisschool is echt niet makkelijk. De toekomst is onzeker. Waar ga ik precies naar toe, hoe zal het daar zijn, wie gaan er nog meer. Soms zie je zelfs vriendschappen op het laatste moment helemaal uit elkaar vallen omdat ze niet naar dezelfde school gaan straks. Allemaal gevoelens waar kinderen niet zo heel veel van snappen tot het moment dat je het gaat uitleggen. Want jouw woorden sluiten aan bij wat zij voelen over afscheid nemen.

Een leerling had zijn juf gevraagd of zij dit volgend jaar ook aan haar klas ging vertellen. En toen ze daar bevestigend op antwoord zei hij dat hij daar blij mee was omdat het volgens hem voor elke groep 8 belangrijk is om dit te begrijpen…:)

En dan komt de Corona tijd er ook nog bij. Al die knuffels die kinderen en leerkrachten zo graag willen geven, maar nu niet spontaan mogen doen. Afgelopen vrijdag nam ik zelf afscheid van een nieuwe groep afgestudeerde Specialisten Klasse(n)kracht® (Yes: trots op dat we 12 Specialisten Klasse(n)kracht rijker zijn!).

Ik had me voorbereid op het afscheid. Gewapend met brillen, mondkapjes, regenponcho’s en handschoenen hebben we elkaar nog een flinke hug kunnen geven. En het was hilarisch. Hééééél warm, brillen die binnen no time beslagen waren. Hoe hebben al die mensen in de ziekenhuizen dit gedaan? Echt mijn respect is alleen nog maar groter geworden. Ik was heel blij dat ik het na een half uurtje weer uit kon doen. Drijfnat.

Ik zag op Facebook de vraag voorbij komen: Hoe gaan jullie afscheid nemen? Een  tijdje geleden was ik een filmpje tegen gekomen van een knuffel gordijn. Echt briljant. Ik had dat op Facebook geplaatst. En wat ik dan zo ontzettend tof vind, dat er dan een leerkracht is, Vera, die dat gaat uitproberen en mij dan ook een fotootje stuurt van het resultaat. Echt geweldig. Ik heb haar gevraagd hoe ze het gemaakt heeft en welk materiaal ze heeft gekocht:

Tafelzeil bij de Jysk (3 euro per meter. Ik kocht 2 meter)
Tape (Doorzichtig) en latje (ik koos vierkant ze hebben ook ronde) van de Praxis was iets van 5 euro samen.
In de gaten, pedaalemmerzakken met het doorzichtige tape en… klaar

Ik vind het briljant. En volgens mij een hele mooie haalbare optie. Ook als je iets organiseert in een park. Gewoon twee ouders vragen om het vast te houden en knuffelen maar!

Ik wens jullie allemaal een heerlijke voorbereiding toe. Ik zou gaan voor een uitgebreide generale knuffelen. Mocht je nog op zoek zijn naar leuke werkvormen klik dan hier  en ik kwam op Facebook Bovenbouw ook nog een leuke tegen, klik hier Ideeën genoeg. Veel plezier!!!!

met een verschillige groet,

Jelly