Overal op scholen worden podia gebouwd. Sommige klassen zijn toch nog op kamp gegaan. Veel hand en spandiensten worden verricht. Het afscheid nadert voor groep 8, maar ook voor de andere groepen komt het afscheid in zicht. De fase van Adjourning, van afscheid nemen, breekt aan.

 

De kracht van rituelen

Vieren, terugkijken, met elkaar kijken naar wat we met elkaar hebben beleefd, mooie herinneringen, soms ook minder mooie herinneringen, ontwikkelingen, heel erg belangrijk om daar met elkaar bij stil te staan. Naast dat het een fase is van afscheid nemen, is het ook een fase van integratie. Wat heb ik geleerd dit jaar? Hoe ben ik veranderd?

 

Nieuwe verbindingen

Welke rituelen hebben jullie als klas opgebouwd? Welke zijn bewust, welke meer onbewust (de informele rituelen). Een groep 8 met een positief groepsklimaat kan er tegenop zien om uit elkaar te gaan. Je ziet soms dat kinderen zich hier op voorbereiden door te gaan ‘vitten’ op elkaar. Beste vrienden krijgen ineens ruzie. Vriendschappen stoppen omdat ze niet naar dezelfde school gaan en dus worden er alweer nieuwe verbindingen gemaakt.

klassenkracht-blog-als-je-oordeelt (1)

Het reünie syndroom

Voor sommige leerlingen is afscheid nemen vanuit ruzie veel makkelijker dan het voelen van het gemis. De normen vervagen en er ontstaan meer wrijvingen dan gewoonlijk en de samenwerking stokt wat. Het omgekeerde zie je trouwens ook: dat kinderen juist heel erg gaan ‘klitten’. Alle kinderen worden ineens uitgenodigd op de verjaardag, want ja het is de laatste keer dat…. (het reünie syndroom).

 

Hoe organiseer jij samen met je klas het afscheid?

  • Maak een tijdschrift of herinneringsboek met elkaar waarin je terug gaat naar groep 1. Hoe kwam je binnen, wat heb je geleerd? Wat herinner je je nog van elke groep.
  • Maak een Ganzenbord:
 Neem de groep mee terug in de tijd. Help de leerlingen het jaar te overzien. Welke belangrijke gebeurtenissen zijn er geweest? Wat zijn bijzondere momenten geweest voor de kinderen in de klas? Je kunt een ganzenbord maken op de vloer; de vakjes stellen perioden voor; bij elk vakje wordt een gebeurtenis verteld. 
  • Herinneringskistje: 
Zorg voor een houten kist of een schoenendoos. Alle leerlingen krijgen een vel papier. Op de tafel liggen viltstiften, tijdschriften, plakplaatjes etc. De leerlingen maken een tekening van de mooie momenten van het jaar. Dit kan met symbolen, plaatjes etc. Aan het eind van de les stoppen de leerlingen hun tekeningen in de kist of de doos. Af en toe pak je de doos en laat je kinderen een tekening eruit halen. Een leerling vertelt dan iets over de tekening van een klasgenoot. Wat zijn de herinneringen die hij/zij ziet op de tekening? Iedere leerling omschrijft een tekening van een ander.
  • Jaarkaartjes: Op de site van Malmberg vond ik Jaarkaartjes. Dit zijn kaartjes waar vragen opstaan die refereren aan het afgelopen jaar. Je kunt de plaatjes printen vanaf hun site. Klik hier

Ben je op zoek naar meer ideeën? Klik dan HIER voor mijn e-book Afscheid nemen

Maak er een verschillig afscheid van!

Hartelijke groet, Jelly 

 

P.S. Heb jij een leuke werkvorm of een leuke ervaring met een werkvorm?
Schrijf je ervaring hieronder op! Dan voeg ik die voor volgend jaar toe aan het e-book Afscheid nemen.

Dank je wel!